Vrei sa cumperi din UE o masina second hand pe firma ? Aspecte fiscale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ceea ce se intelege in limbaj uzual prin autoturism second hand nu este acelasi lucru cu ce se intelege prin autoturism second hand din punct de vedere fiscal.

Avem in acest sens art. 266 alin. (3) din Codul fiscal care defineste autoturismele noi astfel:

Mijloacele de transport noi sunt vehiculele terestre cu motor a căror capacitate depășește 48 cm3 sau a căror putere depășește 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri cu conditia ca acestea să nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6.000 km .

Daca nu sunt indeplinite conditiile de mai sus, atunci autoturismul nu este considerat nou.

Despre aspectele fiscale aferente achizitiei unui autoturism nou din UE am mai scris in articolul :

Achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi – tratament fiscal

Sa vedem cateva exemple :

Exemplul 1 – masina second hand

ABC SRL firma platitoare de TVA, inregistrata in Romania, achizitioneaza de la firma Auto GMBH din Germania -firma cu cod valid de TVA, un autoturism care nu mai indeplineste conditiile de a fi nou, conform prevederilor codului fiscal. Firma Auto din Germania nu aplica regimul special al marjei , iar factura o emite fara TVA.

In aceasta situatia, firma ABC din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri si va face taxare inversa (4426-4427). Aceasta inseamna ca nu mai are TVA de platit in plus la aceasta achizitie. Daca ulterior decide sa vanda masina, atunci se pune problema colectarii TVA. In ce priveste declaratiile fiscale, se depune pe langa decontul de TVA si D 390.

Nota.

In cazul in care ABC ar fi fost firma neplatitoare de TVA dar cu cod special de TVA , atunci ar fi avut obligatia sa depuna D301 si sa plateasca TVA 19 la buget.

Daca esti la prima achizitie intracomunitara de bunuri si nu ai dobandit cod special de TVA, atunci in functie de valoarea masinii (peste sau sub 34.000 lei in echivalent lei) ai obligatii distincte pe care le-am detaliat in articolul :

Achizitii intracomunitare de bunuri – incadrare in plafonul de 10.000 de euro

Exemplul 2 -masina second hand

ABC SRL firma platitoare de TVA, inregistrata in Romania, achizitioneaza de la firma Auto GMBH din Germania -firma cu cod valid de TVA, un autoturism care nu mai indeplineste conditiile de a fi nou, conform prevederilor codului fiscal. Firma Auto din Germania aplica regimul special al marjei .

Despre acest regim special am scris in articolul :

Regimul special pentru bunuri second hand -10 lucruri bine de stiut

In aceasta situatie, furnizorul a inclus in factura si marja aferenta profitului. Operatiunea nu este impozabila in Romania, prin urmare firma ABC SRL nu are obligatia inregistrarii taxarii inverse, nu are alte obligatii de plata a TVA si nu depune D 390.

Art. 268 alin (8) din Codul fiscal arata ca din punctul de vedere al taxei sunt operațiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: :

c) achizițiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și de antichități, în sensul prevederilor art. 312, atunci când vânzătorul este o persoană impozabilă revânzătoare, care acționează în această calitate, iar bunurile au fost taxate în statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, în sensul art. 313 și 326 din Directiva 112, sau vânzătorul este organizator de vânzări prin licitație publică, care acționează în această calitate, iar bunurile au fost taxate în statul membru furnizor, conform regimului special, în sensul art. 333 din Directiva 112; „

Comanda acum: AUTOTURISMUL PE FIRMA

Articole similare

One Thought to “Vrei sa cumperi din UE o masina second hand pe firma ? Aspecte fiscale”

  1. S.H.

    Mai este cazul cand firma Auto GMBH nu o intereseaza ca ABC SRL este platitoare de TVA si emite factura cu TVA!!! Daca vrei masina, o platesti inclusiv TVA. Dar cui ai putea sa te plangi? Probabil statului german. dar cum? Exista posibilitatea sa ceri statului german TVA-ul?

Comentariul tau aici