Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Atunci cand ai imobilizari pe firma, fie ca vorbim de imobilizari corporale sau necoporale trebuie sa acorzi atentie inregistrarilor initiale in contabilitate si inregistrarii corecte in gestiune a elementelor precum durata de viata, data inceperii amortizarii, fiindca acestea au consecinte asupra rezultatelor mai multor exercitii financiare.
Iata mai jos o lista cu principalele verificari care se pot face:
1.Valoarea curenta a imobilizarilor din gestiune trebuie sa corespunda cu soldul debitor al conturilor din grupa 20 Imobilizari necorporale si grupa 21 Imobilizari corporale.
2.Amortismentul cumulat al imobilizarilor din registrul de imobilizari trebuie sa corespunda cu soldul creditor al conturilor din grupa 28.
Daca utilizezi SmartBill Conta, poti accesa facilitatea de Reconciliere imobilizari din modulul Active, care face automat aceste verificari, intre inregistrarile din contabilitate si registrul de imobilizari.

In felul acesta, poti sa te asiguri ca nu exista diferente intre registru si contabilitate, o mare problema in general in practica, cand se utilizeaza sisteme paralele pentru evidenta.
3. Daca nu au existat achizitii importante in luna precedenta, sau si-a incheiat perioada de amortizare o investitie semnificativa, atunci amortizarea ar trebui sa fie in linii mari constanta.
In SmartBill ai un raport care furnizeaza tocmai aceasta informatie, disponibil la Modulul Active – Amortizare inregistrata:


Asa cum se vede in exemplul de mai sus, firma nu a avut o politica investionala activa, astfel ca amortizarea activelor existente in registru este constanta.
Mai mult, daca vrei sa stii din ce se compune suma, poti alege Actiuni -Detalii si obtii lista cu fiecare element de activ si amortizarea aferenta.

4. In cazul investitiilor in curs de executie este importanta verificarea permanenta a situatiei acestora pentru a putea stabili daca se pot receptiona sau nu. Aceasta are un impact asupra profitului, incepand din luna urmatoare punerii in functiune, prin inregistrarea amortizarii.
5. Efectuarea inventarierii -presupune verificarea existentei fizice a bunurilor corporale iar in cazul activelor necorporale constatarea existentei lor pe baza documentelor.
In SmartBill Conta poti gasi in registrul imobilizarilor o lista completa a imobilizarilor, fiecare avand un status : activ sau amortizat integral.

Fiecare imobilizare are un numar de inventar, care se aloca in momentul intrarii in gestiune, ceea ce face mai usoara identificarea lor.
De asemenea, fiecare imobilizare se poate aloca unui centru de cost sau unui responsabil.
6.Controlul garantiilor
Urmarirea garantiilor este importanta in cadrul firmelor cu achizitii numeroase dar nu numai. Un activ aflat in garantie poate fi schimbat sau reparat gratuit in perioada de garantie, in functie de prevederile contractuale, astfel ca, in situatia unor deteriori, nu trebuie alocate fonduri suplimentare pentru inlocuire, atat timp cand exista o evidenta a garantiilor.
In SmartBill Conta, acest lucru este posibil atunci cand se introduce o imobilizare in gestiune, prin campul dedicat acestui lucru:

7.Verificarea si urmarirea expirarii asigurarilor pentru mijloace fixe
Firmele cu utilaje cu valoare ridicata, sau care au autoturisme si imobile in gestiune pot decide asigurarea acestora, astfel ca evidenta asigurarilor este un alt element care trebuie avut in vedere de catre gestionarul imobilizarilor. Acestea sunt numai cateva verificari care se pot face pentru imobilizari. Domeniul imobilizarilor este unul complex si este important ca evidenta sa fie una clara, usor de realizat si accesat