Verificarile mijloacelor fixe la inchiderea perioadei contabile sunt importante pentru a asigura acuratețea informațiilor contabile si pentru a se asigura ca toate cheltuielile si investițiile sunt inregistrate corect.
Exista cateva tipuri de verificari care se fac la inchiderea perioadei in contabilitate:
1.Verificarea inregistrarilor contabile – se verifica daca toate achizițiile si vânzarile de mijloace fixe au fost inregistrate corect in contabilitate si in gestiune. Se compara sumele inregistrate in contabilitate cu sumele inregistrate in gestiune.
In SmartBill Conta aceasta reconciliere se poate face automat prin sectiunea Active – Reconciliere imobilizari:

Aceasta optiune afiseaza diferentele dintre inregistrarile din contabilitate si gestiune – daca este cazul.
Astfel, este mult mai usor si mai rapid sa fie corectate aceste diferente, ele fiind identificate punctual de catre aplicatie.

2.Verificarea starii de funcționare a mijloacelor fixe – se verifica daca mijloacele fixe sunt inca in stare buna de funcționare si daca acestea nu au fost retrase din uz. Aceasta verificare este recomandat sa se efectueze lunar si este obligatoriu sa fie efectuata o data pe an, cu ocazia inventarierii anuale.
3.Verificarea valorii contabile a mijloacelor fixe – se compara valoarea contabila a mijloacelor fixe cu valoarea de piața actuala, daca entitatea a adoptat o politica contabila bazata pe reevaluare.
Reevaluarea imobilizarilor este o alternativa la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau de productie. In urma reevaluarii se ajunge la valoarea justa.
Reevaluarea se efectueaza de regula de evaluatori autorizați, potrivit legii.
4.Verificarea amortizarii – se verifica daca amortizarea mijloacelor fixe este calculata corect si daca este in conformitate cu politicile contabile ale companiei.
In SmartBill Conta calculul amortizarii se realizeaza automat, luna de luna, iar notele contabile se inregistreaza automat la inchiderea de luna.
Pentru ca amortizarea sa fie calculata corect, se seteaza modul de calcul in registrul imobilizarilor: durata de viata, codul de incadrare conform Hotararii 2139/2004, valoarea de intrare.

Elementele de configurare sunt:
- Denumirea
- Tipul imobilizarii
- Clasa
- Costul unitare
- Cantitatea
- Data punerii in functiune
- Locatia
- Centrul de cost
- Seria
- Garantia
5. Verificarea conformitații cu regulile fiscale de calcul a amortizarii.