Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
DGRFP Brasov a publicat in 13.03.2020 un material util cu privire la Tratamentul fiscal al veniturilor din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă.
Participanţii la activitatea sportivă: sportivi, antrenori, medici, asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi, cercetători, pot încheia cu structurile sportive, un contract individual de muncă sau un contract de activitate sportivă, după caz.
Veniturile realizate în baza contractelor de activitate sportivă încheiate potrivit Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, fac parte din categoria veniturilor din activităţi independente.
Începând cu data de 30 martie 2018, persoanele fizice care încheie contracte de activitate sportivă nu mai au obligaţia autorizării la Oficiul Registrului Comerţului sau a înregistrării fiscale la organul fiscal.
IMPOZITUL PE VENIT
-se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut;
– se reţine la sursă, de către plătitorul de venit, la momentul plăţii venitului;
– reprezintă impozit final;
– se declară de către plătitorul de venit în formularul 112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile;
– se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. (articolul 681, articolul 132 alineatul 1 Cod fiscal, Ordinul ANAF 3063/2019)
Excepţie: Plătitorul de venit nu are obligaţia calculării, reţinerii la sursă şi plăţii impozitului pentru veniturile plătite asocierilor fără personalitate juridică şi entităţilor cu personalitate juridică care organizează şi conduc contabilitate proprie, pentru care plata impozitului pe venit se face de către fiecare asociat, pentru venitul său propriu.(articolul 681 alineatul 5 Cod fiscal)
CONTRIBUŢIILE SOCIALE OBLIGATORII (contribuţia de asigurări sociale – CAS şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate – CASS)
-se datorează în anul de realizare a veniturilor în funcţie de încadrarea în plafonul anual * al veniturilor estimate a fi obţinute.
*PLAFONUL ANUAL: 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul realizării veniturilor (articolul 148 alineatul 2, articolul 170 alineatul 1 Cod fiscal)
Contribuţia de asigurări sociale (CAS)
– se datorează CAS dacă persoana fizică estimează pe anul curent venituri a caror valoare este egală sau mai mare decât plafonul anual.
Se iau în calculul plafonului anual, pe lângă veniturile realizate în baza contractelor de activitate sportivă, şi eventualele venituri realizate din activităţi independente sau din drepturi de proprietate intelectuală. Sumele luate în calculul plafonului anual sunt: venitul brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă, venitul net sau norma anuală de venit din activități independente și venitul net din drepturi de proprietate intelectuală. (articolul 148 alineatele 1 şi 2 Cod fiscal)
BAZA DE CALCUL CAS – venitul ales de persoana fizică care nu poate fi mai mic decât 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în vigoare în anul realizării veniturilor. (articolul 148 alineatul 4 Cod fiscal)
Salariul minim brut pe ţară pentru anul 2020 este de 2.230 lei (HG 935/2019)
MINIMUL BAZEI DE CALCUL CAS pentru ANUL 2020 = 2230 lei x 12 luni = 26.760 lei
Cota de CAS : 25% (articolul 138 litera a Cod fiscal)
CAS minim pentru anul 2020: 6690 lei = 25% x 12 luni x 2230 lei (articolul 148 alineatul 4 Cod fiscal) Nu datorează CAS:
– persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale
– persoanele care au calitatea de pensionari. (articolul 150 alineatul 1 Cod fiscal)
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS)
– se datorează CASS dacă persoana fizică estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este egală sau mai mare cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul realizării veniturilor, fie doar din contracte de activitate sportivă – venitul brut , fie din această categorie şi din una sau mai multe din următoarele categorii de venituri: – activităţi independente – venitul net sau norma de venit, după caz; – drepturi de proprietate intelectuală – venitul net; – asocierea cu o persoană juridică – venitul net distribuit; – cedarea folosinţei bunurilor – venitul net sau norma de venit, după caz; – activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură – venit net sau norma de venit, după caz; – investiţii – venitul şi/sau câştigul; – alte surse – venitul brut şi/sau venitul impozabil. (articolul 170 alineatele 1 şi 2 Cod fiscal)
BAZA DE CALCUL – echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul de realizare a veniturilor, chiar dacă venitul estimat depăşeşte această bază de calcul. (articolul 170 alineatul 4 Cod fiscal)
Salariul minim brut pe ţară pentru anul 2020 este de 2.230 lei (HG 935/2019)
Cota de CASS : 10% (articolul 156 Cod fiscal)
CASS pentru anul 2020: 2676 lei = 10% x 12 luni x 2230 lei (articolul 170 alineatul 4 Cod fiscal)
Materialul complet poate fi gasit aici.