Exista doua etape in constituirea capitalului social :
Prima etapa este subscrierea capitalului social de catre asociati sau actionari, adica angajamentul acestora de a-si aduce aportul in natura sau in numerar la formarea capitalului social.
Nota contabila este :
456 Decontari cu asociatii /actionarii privind capitalul = 1011 Capital subscris nevarsat
A doua etapa este varsarea capitalului , respectiv depunerea numerarului in contul de capital social deschis la banca sau in cazul in care aportul a fost in natura, depunerea bunurilor la entitatea nou infiintata.
Notele contabile sunt:
1011 Capital subscris nevarsat = 1012 Capital subscris varsat
512 Conturi curente la banci = 456 Decontari cu asociatii /actionarii privind capitalul
In cazul in care asociatii/actionarii nu au varsat aportul in termenul stabilit, conform Legii societatilor comerciale, acestia trebuie somati, iar somatia publicata in Monitorul Oficial.
Daca nici in acest caz asociatii/actionarii nu se prezinta pentru a face varsamintele, conducerea poate fie sa anuleze actiunile nominative si sa emita spre vanzare altele , fie sa decida urmarirea in continuare urmarirea acestora, in vederea depunerii aportului.
Societatea pe actiuni se constituie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului constitutiv sau prin subscriptie publica.
In cazul unei subscrieri integrale si simultane a capitalului social de catre toti semnatarii actului constitutiv, capitalul social varsat la constituire nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris. Diferenta de capital social subscris va fi varsata:
a) pentru actiunile emise pentru un aport in numerar, in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii;
b) pentru actiunile emise pentru un aport in natura, in termen de cel mult 2 ani de la data inmatricularii.