Utilizarea voucherelor – modalitate de a avea incasari, chiar daca ai activitatea intrerupta

Impactul crizei actuale este devastator pentru situatia economica si bunul mers al firmelor. Acestea se confrunta cu scaderea veniturilor sau pur si simplu inexistenta veniturilor prin inchiderea totala a activitatii si ca urmare, fluxul de numerar este complet dezechilibrat.

Pentru a sprijini functionarea acestor companii pe de o parte statul a implementat o serie de masuri care vizeaza in principal sustinea costurilor cu forta de munca si pe de alta parte, mediul privat intervine cu masuri de sustinere reciproca intre antreprenori: unele firme incep sa produca echipamente de protectie pentru sistemul medical, companii de medicamente incep sa produca noi medicamente necesare tratamentului, alte companii doneaza sume pentru sustinerea spitalelor, firme de servicii concep si implementeaza solutii care sa amelioreze situatia colegilor de antreprenoriat.

O astfel de solutie conceputa pentru a raspunde provocarii de a mentine un cash flow stabil este emiterea de vouchere – solutie disponibila intr-un nou modul SmartBill: #decriza.

Cu ce te ajuta aceste vouchere?

Utilizarea voucherelor iti permite sa vinzi un produs sau un serviciu si sa il incasezi imediat, dar sa il livrezi ulterior, la momentul cand va fi posibil acest lucru.

Iata cateva exemple:

  • daca ai un restaurant, poti sa vinzi acum vouchere care sa fie utilizate in cadrul restaurantului in momentul in care se va redeschide activitatea
  • daca ai o sala de sport, poti sa vinzi vouchere clientilor care vor dori sa revina la sala, de indata ce vei putea deschide
  • daca esti trainer si tii conferinte in mediul offiline, poti sa vinzi vouchere care sa fie utilizate la evenimentele pe care le vei sustine in viitor.

Achizitionarea lor de catre clienti va fi incurajata daca acorzi discounturi, atat cat poti sustine din calculele efectuate.

Acest modul este disponibil in aplicatia de facturare online SmartBill si functioneaza foarte simplu.

Pasii sunt:

1.Emiterea voucherului pentru clientul X, unde vei mentiona:

  • valoarea voucherului
  • discountul acordat
  • pretul final
  • data emiterii
  • valabilitatea
  • data expirarii.

Poti alege sa permiti plata cu cardul oline. Astfel, poti genera un link de plata prin care clientii sa iti plateasca direct cu cardul. Trebuie doar sa conectezi contul tau SmartBill la un cont mobilPay. Conectarea se poate face din sectiunea Contul Meu > Integrari > mobilPay.

2. Aplicatia va genera un voucher cu toate aceste date si in plus cu un cod alfa-numeric si un cod de bare.

3. Documentul este trimis pe mail clientilor, direct din SmartBill, utilizand un text predefinit, dar care se poate modifica.

La final, ca sa ai evidenta voucherelor emise, ai un raport care iti arata toate informatiile de care ai nevoie:

  • data expirarii
  • daca este incasat sau nu
  • daca este folosit sau nu de catre client

Astfel, aplicatia de facturare este completata acum si de aceasta modalitate , care se poate dovedi un mare ajutor pentru cash flow in perioada de criza.

Ce trebuie sa stii din punct de vedere fiscal ?


Din punct de vedere fiscal, acest termen de voucher se regaseste sub denumirea de cupon valoric.
Cuponul valoric este de fapt un instrument care presupune obligația de a-l accepta drept contrapartidă sau drept o parte din contrapartida unei livrări de bunuri sau prestări de servicii și care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a identităților potențialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul în sine, fie în cadrul documentației aferente, inclusiv în cadrul termenilor și condițiilor de utilizare a instrumentului.

Tipul de instrument emis din SmartBill este un cupon valoric cu utilizare multipla (spre deosebire de cel cu utilizare unica care presupune ca este cunoscut locul livrarii /prestarii la care se refera cuponul valoric si astfel si TVA datorata pentru acestea).

Cupoanele valorice cu utilizare multipla:

• nu sunt supuse TVA, ele nu se factureaza fiindca nu exista informatii legate de ce se vinde efectiv
• se folosesc ca plata in momentul in care se achizitioneaza efectiv bunurile si serviciile
• in momentul emiterii acestui tip de voucher nu se mentioneaza produse – aceasta iti permite sa incasezi banii insa nu vei datora TVA decat in momentul vanzarii efective (acest lucru nu se aplica in situatia in care mentionezi produsele efective pe voucher si prin urmare trebuie sa calculezi TVA).

Aceste delimitari legislative au fost introduse in legislatia noastra relativ recent, prin Legea nr. 60/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, ce transpune Directiva UE nr. 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește tratamentul TVA aplicat cupoanelor valorice.

Articole similare

Comentariul tau aici