Un nou proiect de modificare a Codului fiscal publicat in 7 aprilie 2015

Pe site-ul Ministerului de Finante a devenit disponibil pentru consultare un nou proiect de modificare a codului fiscal, publicat in 7 aprilie 2015.

Iata pe scurt ce propuneri se aduc :

1.Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
În cazul transferului prin hotărâri judecătorești sau prin alte proceduri decât cea notarială , impozitul datorat de contribuabilul din patrimoniul căruia a fost transferată proprietatea imobiliară se  calculează şi se încasează de către organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei. Aceleași obligații fiscale sunt aplicabile și în cazul transferului prin executare silită.

Eliminarea obligației registratorilor de la birourile de carte funciară de a verifica achitarea impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal pentru înregistrarea acestuia.

2.Veniturile din cedarea folosinței bunurilor – modalitatea de stabilire a plăților anticipate de impozit .

Stabilirea unor reguli privind recalcularea plăților anticipate de impozit pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, în situaţia rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părţi, în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută ,  similare regulilor aplicabile pentru recalcularea plăţilor anticipate în situaţia rezilierii contractelor încheiate între părţi în care chiria este  exprimată în lei.

3.Impozitul pe veniturile obţinute din România de persoane nerezidente

a)     Introducerea unor prevederi referitoare la tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din dobânzi obținute din România de persoane juridice rezidente într-un stat UE sau SEE. Potrivit acestor prevederi persoanele juridice care obțin din România venituri reprezentând dobânzi și care se consider discriminate de aplicarea regimului fiscal oferit de aplicarea prevederilor Convențiilor de evitare a dublei impuneri (CEDI) pot opta pentru aplicarea  sistemului de declarare și plată a impozitului pe profit conform regulilor aplicabile persoanelor juridice rezidente care obțin venituri reprezentând dobânzi .

4. TVA

Se propune, începând cu data de 1 iunie 2015, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea următoarelor bunuri:

·        alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, a

·        animale și păsări vii din specii domestice,

·         semințe, plante și ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor,

·        produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele.

De asemenea se propune implementarea cotei reduse de TVA de  9% pentru serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice. Măsura are în vedere corelarea cotei reduse de TVA aplicabile serviciilor de restaurant
și de catering cu aplicarea cotei reduse de TVA pentru toate produsele alimentare, precum și stimularea turismului în România.

 

Articole similare

Comentariul tau aici