Ministerul de finante a publicat in data de 29.07.2013 un nou proiect de modificare a Codului fiscal.
Cateva din schimbarile preconizate (conform notei de fundamentare):
• Taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operaţiunilor care dau drept de deducere potrivit Titlului VI, se deduce în primul decont de taxă prevăzut la art.156.2 depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA, sau, după caz, într-un decont ulterior.
• Beneficiarii care achiziţionează bunuri/servicii de la contribuabili declaraţi inactivi fiscal sau de la alte catregorii de persoane, cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit.a) – e) din Codul fiscal, pot deduce taxa aferentă achiziţiilor respective dacă furnizorii se află în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare.
• Se implementează cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea de pâine, grâu şi făină. Măsura este conformă cu prevederile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.
Pentru a asigura eficienţa măsurii introducerii cotei reduse de TVA în procesul de combatere a fraudei fiscale în domeniul comerţului cu pâine se propune aplicarea cotei reduse pe tot lanţul de producţie şi distribuţie, respectiv atât pentru pâine cât şi pentru materia primă principală, respectiv grâul şi făina. În scopul identificării corecte a produselor pentru care se aplică cota redusă de TVA au fost utilizate codurile corespunzătoare din Nomenclatura combinată, în cazul grâului şi a făinii, precum şi codurile CAEN în cazul pâinii.
• Înregistrarea în scopuri de TVA a unei persoane impozabile se anulează în cazul în care asociaţii persoanei impozabile înfiinţate potrivit Legii societãţilor nr. 31/19 au înscrise în cazierul fiscal fapte de natura infracţiunilor, dar numai în situaţia în care aceştia sunt reprezentativi, respectiv dacă deţin minimum 10% din capitalul social al societăţii. Măsura are drept scop evitarea situaţiilor în care datorită unui asociat nesemnificativ, care nu poate influenţa activitatea unei societăţi, dar care ar avea astfel de fapte în cazierul fiscal, ar conduce la prejudicii pentru societatea comercială datorită anulării înregistrării sale ca plătitor de TVA.
• Persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA pentru că nu au depus deconturi de TVA pe o perioadă de 6 luni sau două trimestre calendaristice consecutive, se pot reînregistra oricând în scopuri de TVA, dacă prezintă deconturile nedepuse la termen şi o cerere motivată din care să rezulte că se angajează să depună la termenele prevăzute de lege deconturile de taxă. Aceste prevederi se aplică tuturor persoanelor cărora li s-a anulat înregistrarea începând cu data de 1 august 2012. Au fost eliminate prevederile potrivit cărora aceste persoane nu mai aveau posibilitatea să se reînregistreze în scopuri de TVA dacă fapta era repetată, întrucât interzicerea înregistrării pe termen nelimitat contravine principiilor echităţii fiscale.
• Persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA pentru că în deconturile depuse pentru 6 luni sau două trimestre consecutive nu au declarat achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii se pot reînregistra în scopuri de TVA oricând. Aceste prevederi se aplică tuturor persoanelor cărora li s-a anulat înregistrarea începând cu data de 1 august 2012. Au fost eliminate prevederile potrivit cărora aceste persoane nu mai aveau posibilitatea să se reînregistreze în scopuri de TVA dacă nu solicitau în termen de 180 de zile reînregistrarea, întrucât interzicerea înregistrării pe termen nelimitat contravine principiilor echităţii fiscale. În plus, există contribuabili care derulează activităţi finanţate din fonduri comunitare şi care din motive obiective, respectiv până la deschiderea finanţării, nu aveau posibilitatea să desfăşoare activităţi pe perioade care uneori depăşeau 6 luni.
• S-a prevăzut că anularea înregistrării în scopuri de TVA produce efecte în cazul beneficiarului de la data operării anulării înregistrării în Registrul persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA, nu de la data la care autoritatea fiscală a anulat codul de înregistrare, care în cele mai multe situaţii era anterioară. Măsura a fost luată ca urmare a numeroaselor reclamaţii primite din partea contribuabililor de buna credinţă care la data la care achiziţionau bunuri/servicii de la furnizori, aceştia erau înregistraţi în scop de TVA, iar după o perioadă constatau că organele fiscale au anulat codul furnizorului cu o dată anterioară, ceea ce conducea la pierderea dreptului de deducere a TVA.
• În cazul înregistrării eronate în scopuri de TVA s-a stabilit că în perioada cuprinsă între data înregistrării eronate şi data anulării acesteia, persoana înregistrată eronat nu este obligată să factureze cu TVA, dar dacă facturează cu TVA plăteşte acest TVA, iar beneficiarul său are drept de deducere. În cazul anulării eronate a înregistrării în scopuri de TVA s-a stabilit că în perioada cuprinsă între data anulării eronate şi data reînregistrării, atât persoana în cauză cât şi beneficiarii acesteia îşi menţin drepturile conferite de calitatea de plătitor de TVA.
• Se implementează taxarea inversă pentru livrările de energie către comercianţi persoane impozabile şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi. Implementarea taxării inverse pentru aceste categorii de bunuri/servicii este posibilă ca urmare a adoptării în data de 22 iulie 2013 de către Consiliul Uniunii Europene a Propunerii de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE cu privire la aplicarea opţională şi temporară a mecanismului de taxare inversă în legătură cu furnizarea anumitor bunuri şi servicii care prezintă risc de fraudă. Această măsură este destinată prevenirii fenomenului de evaziune fiscală în domeniile vizate, risc semnalat de mai multe state membre şi recunoscut de instituţiile europene care au aprobat propunerea de directivă. Totodată, prin această măsură vor fi soluţionate problemele de cash-flow semnalate de operatorii economici care efectuează livrări de energie şi tranzacţii cu certificate verzi.
• Se clarifică modalitatea de reţinere la sursă a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele care realizează venituri din agricultură şi din asocieri fără personalitate juridică.