Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Normele de aplicare a Codului fiscal au fost actualizat un 16.10.2020 in baza Hotararii 864/2020.
Una din modificari se refera la actualizarea exemplului 2 al punctului 4 alin. (5) din norme.
Modificarea survine ca urmare a faptului ca exemplul nu era corelat cu prevederile art. 310 și 316 din Codul fiscal în ceea ce privește momentul la care intervine obligația de înregistrare în scopuri de TVA în situația persoanelor fizice care realizează tranzacții imobiliare.
Exemplu 2 (varianta veche) | Exemplul 2 (actualizat) |
O persoană fizică vinde în luna ianuarie 2016 un teren construibil sau o construcție nouă în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din CF. Deși în principiu operațiunea nu ar fi scutită de taxă conform art. 292 alin. (2) lit. f) din CF, indiferent de valoarea livrării, dacă persoana fizică nu realizează și alte operațiuni pentru care ar deveni persoană impozabilă în cursul anului 2016, această operațiune este considerată ocazională și persoana fizică nu datorează TVA pentru respectiva livrare. Dacă în același an, în luna martie, aceeași persoană fizică livrează un teren sau o construcție, indiferent dacă livrarea este taxabilă sau scutită conform art. 292 alin. (2) lit. f) din CF, respectiva persoană va deveni persoană impozabilă după cea de-a doua tranzacție. Dacă a doua tranzacție este taxabilă și valoarea cumulată a acesteia cu cea a primei livrări depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din CF, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, cel târziu în termen de 10 zile de la data depășirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii următoare celei în care plafonul a fost depășit, conform art. 310 alin. (6) din CF. Dacă a doua tranzacție este scutită, persoana fizică nu are obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA. Dacă în același an, după a doua operațiune care a fost scutită, intervine a treia operațiune în luna septembrie, care este taxabilă (de exemplu, livrarea unui teren construibil), iar valoarea cumulată a celor trei operațiuni depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, obligativitatea înregistrării în scopuri de TVA intervine la termenul prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. | O persoană fizică vinde în luna ianuarie 2020 un teren construibil sau o construcție nouă în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din CF. Deși, în principiu, operațiunea nu ar fi scutită de taxă conform art. 292 alin. (2) lit. f) din CF, indiferent de valoarea livrării, dacă persoana fizică nu realizează și alte operațiuni pentru care ar deveni persoană impozabilă în cursul anului 2020, această operațiune este considerată ocazională și persoana fizică nu datorează TVA pentru respectiva livrare. Dacă în același an, în luna martie, aceeași persoană fizică livrează un teren sau o construcție, indiferent dacă livrarea este taxabilă sau scutită conform art. 292 alin. (2) lit. f) din CF, respectiva persoană va deveni persoană impozabilă după cea de-a doua tranzacție. Dacă valoarea cumulată a celor două tranzacții depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din CF, persoana fizică are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, cel târziu în termen de 10 zile de la data depășirii plafonului, respectiv de la data de 1 a lunii următoare celei în care plafonul a fost depășit, conform art. 310 alin. (6) din CF. |
Asadar s-a modificat exemplul din norme, pentru corelarea cu prevederile art. 316 din Codul fiscal care prevede că o persoană care depășește în cursul anului plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, dacă realizează operațiuni taxabile, scutite cu drept de deducere, etc. Prin urmare, indiferent dacă cea de-a doua tranzacție este scutită sau taxabilă, persoana fizică devine persoană impozabilă după această tranzacție și trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA dacă valoarea cumulată a celor două tranzacții depășește plafonul de scutire, întrucât prima operațiune efectuată ar fi fost taxabilă.
Buna ziua,
In situatia in care am vandut impreuna cu sotul meu, 3 imobile in decursul unui an fiscal, care este formularul pe care trebuie sa-l depun la ANAF ?Avand in vedere ca am depasit plafonul si ca a fost a fost bun comun, cine devine platitor de TVA, unul singur dintre noi, sau amandoi in cota de 50% fiecare?
In cazul in care urmeaza sa vindem in anul urmator un teren intravilan folosinta agricola , vom plati TVA si in ce cota, 5 sau 19% ?
Toate aceste operatiuni au fost intre persoane fizice.