TVA deductibila si cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Simplu spus, atunci cand vorbim de TVA deductibila ne referim la suma totala a taxei reflectate pe facturile/bonurile de achizitii de la furnizori. Conform definitiei oficiale, data de Codul fiscal, TVA deductibila reprezintă suma totală a taxei datorate sau achitate de către o persoană impozabilă pentru achizițiile efectuate sau care urmează a fi efectuate.

La finalul fiecarei perioade, din TVA colectata care rezulta din facturile de vanzari se scade TVA deductibila aferenta facturilor de achizitii, in urma diferentei rezultand fie TVA de plata la buget (atunci cand TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila) fie TVA de recuperat (TVA colectata este mai mica decat TVA deductibila).

TVA poate fi deductibila sau nedeductibila, in functie de reglementarile de la titlul VII din Codul fiscal.

Pe de alta parte, cheltuielile inregistrate in contabilitate pot fi si ele deductibile sau nedeductibile la calculul impozitului pe profit, insa in functie de reglementarile de la titlul II Impozitul pe profit.

Asadar, vorbim de deductibilitati diferite, reglementate diferit.

TVA

Potrivit art. 297 alin.(4) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achizițiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operațiuni:

a) operațiuni taxabile;

b) operațiuni rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România;

c) operaţiuni scutite de taxă, conform art. 292^1, 294, 295 şi 296;

d) operațiuni scutite de taxă, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 – 5 și lit. b), în cazul în care cumpărătorul ori clientul este stabilit în afara Uniunii Europene sau în cazul în care aceste operațiuni sunt în legătură directă cu bunuri care vor fi exportate într-un stat din afara Uniunii Europene, precum și în cazul operațiunilor efectuate de intermediari care acționează în numele și în contul altei persoane, atunci când aceștia intervin în derularea unor astfel de operațiuni;

e) operațiunile prevăzute la art. 270 alin. (7) și la art. 271 alin. (6), dacă taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.

Impozit pe profit

Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice.

Articole similare

Comentariul tau aici