Tu stii care sunt costurile fixe si costurile variabile ale companiei tale ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Pentru un antreprenor este important sa stie care sunt costurile implicate de derularea activitatii sale, iar separatia lor pe costuri fixe si costuri variabile il poate ajuta sa faca estimari mai bune.

·         Costurile variabile sunt acele costuri care evolueaza proportional cu volumul productiei .

·         Costurile fixe sunt acele costuri care raman neschimbate pe o anumita perioada de timp, indiferent de nivelul productiei.

Exemplu. In productia de ventilatoare compania Vent SRL achizitioneaza carcase de plastic, costul unei carcarse fiind de 10 euro pe bucata.

Aceasta este un cost variabil pentru Vent, fiindca este direct corelat cu volumul productiei. Daca productia este de 1.000 buc, atunci va achizitiona 1.000 carcase iar daca volumul productiei se dubleaza si cheltuiala cu bateriile se va dubla.

Unul dintre costurile variabile cele mai reprezentative este salariul muncitorilor direct productivi. Acesta variaza in general direct proportional cu volumul productiei.
Presupunem apoi ca Vent detine un spatiu inchiriat pentru hala de asamblare. Indiferent de nivelul productiei acest cost ramane constant.

Cu cat volumul productiei creste, costul fix care revine pe unitatea de produs scade.

De exemplu presupunem ca se plateste o chirie totala pentru hala de asamblare de 10.000 euro.
Daca volumul total al productiei este 10.000 buc, atunci costul fix unitar este de 1 euro/buc . In schimb, daca volumul productiei creste la 20.000 buc, costul fix unitar scade la 0,5 euro/buc.

In timp ce costurile variabile au o flexibilitate ridicata in sensul ca se adapteaza foarte usor nivelului productiei (resursele se achizitioneaza pe masura necesitatilor), costurile fixe nu se adapteaza atat de usor pentru a reflecta nivelul necesarului de resurse.

Diferentierea intre fix si variabil se  face pentru fiecare entitate in parte fiindca un tip de cost ce pentru o anumita entitate poate fi variabil, pentru alta poate avea caracter fix.

Exemplul cel mai relevant este salariul .

-Daca Vent plateste muncitorii in functie de numarul de ventilatoare produse sau de ore lucrate, costul este variabil.

-Daca in schimb asociatiile sindicale au incheiat cu firma un acord de plata a muncitorilor la tarif fix, stabilind salarii anuale fixe, atunci costul muncii este un cost fix. Acest sistem de remunerare gereaza costuri mai mari insa are un rol important in fidelizarea si motivarea fortei de munca.

Nota .Un alt aspect care trebuie mentionat este faptul ca acelasi cost poate avea atat o componenta fixa cat si una variabila. Exemplul clasic este cel al achizitionarii unui abonament de telefonie, unde tariful pana la un anumit nivel este fix, dupa care creste proportional cu volumul convorbirilor.

Articole similare

Comentariul tau aici