TOP 5 cele mai frecvente greseli de natura contabila

  • Prima si cea mai consistenta greseala datorata lipsei de experienta este neverificarea unei situatii intocmite cu alte evidente.

De exemplu, atunci cand se solicita o situatie in excel cu privire la situatia unui cont , este importanta verificarea cu balanta la aceasta data, altfel, prin prelucrare in excel, pot fi eliminate din greseala anumite informatii.

Un alt exemplu ar fi inregistrarea la sfarsitul lunii a unor estimari – fara a fi utilizate mai multe surse de informatii . De exemplu, inregistrarea unui  accrual de salarii, fara a tine cont de informatiile furnizate de deparatmentul de HR. Desi cheltuiala cu salariile poate sa fie constanta pe o anumita perioada, este posibil ca in anumite luni sa aiba un trend diferit datorita unor bonusuri neprevazute, de exemplu.

  • Nementinerea unei bune evidente a clientilor neicasati. Se urmareste actualizarea ei de la o luna la alta si incercarea de a recupera sumele restante. Daca aceasta evidenta nu este tinuta in mod constant, cu cat trece timpul, cu atat va presupune mai multa munca pentru intocmirea    ei.
  • Neurmarirea deconturilor de cheltuieli ale angajatilor – mai ales daca primesc si avansuri spre decontare.Aceasta poate genera sume restante pe conturile de avansuri la care , cu cat trece timpul cu atat scad sansele sa fie inchise.
  • Nepregatirea din timp a disponibilitatilor banesti necesare achitarii taxelor. Daca aceasta actiune este lasata pe ultima zi, se pot intampla intarzieri – nu functioneaza aplicatia de internet banking, se blocheaza dispozitivul de conectare.
  • Lipsa verificarii depunerii tuturor declaratiilor si nearhivarea recipiselor. Omitand acest lucru, se poate intampla ca anumite declaratii, desi intocmite, sa fie uitate a fi depuse.

Articole similare

Comentariul tau aici