Cadrul legal pentru emiterea si utilizarea tichetelor de vacanta este constituit din Ordonanta de Urgenta nr.8/2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 110/24.02.2009 si normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta.
Tichetele de vacanta pot fi acordate de catre toate companiile, indiferent de sectorul de activitate sau de componenta capitalului social, cu conditia ca ele sa fi inregistrat profit sau venit, dupa caz, in anul financiar anterior. Tichetele pot fi acordate inclusive de catre institutiile publice in limita sumelor prevazute cu acesta destinatie in bugetul de venituri si cheltuili.
Beneficiile pentru companii deriva din faptul ca tichetele de vacanta sunt deductibile si scutite de taxe si impozite in limita a sase salarii minime brute pe economie si pot fi utilizate in toate unitatile afiliate de pe teritoriul Romaniei. In prezent, suma maxima care poate fi acordata si este deductibila si scutita de taxe si impozite este de 3600 de lei.
Circuitul tichetelor este similar tichetelor de masa, acestea pot fi cumparate de la companiile emitent si apoi distribuite angajatilor ca si recompensa sau ca substitut al primei de vacanta.
In acest context este clar ca pentru firmele care acorda prime de vacanta, tichetele de vacanta pot deveni o alternativa mult mai putin costisitoare, pe de alta parte dezavantajul major este constituit de faptul ca acestea pot fi utilizate doar la unitatile turistie affiliate in cadrul programului si care accepta la plata tichetele de vacanta.
Un alt dezavantaj, pentru angajati ar fi ca aceste tichete vacanta pot fi cheltuite doar pentru servicii prestate pe teritoriul Romaniei, in unitati turistice autorizate de Ministerul de Turism, si serviciile turistice achitate trebuie neaparat sa contina si servicii de cazare.
Practic, adio vacante in strainatate.
Tichetele de vacanta sunt in mod obligatoriu nominative si se pot folosi doar de catre titularul lor; iar salariatii care beneficiaza intr-un an fiscal de tichete de vacanta, nu mai pot beneficia si de prime de vacanta.
Vestea buna este ca probabil beneficiarii tichetelor vor avea de unde alege – doar Accor a anuntat ca pana in acest moment are incheiate conventii cu peste 300 de unitati de primire turistica.
multumesc mult de sfaturi,sper sa dau si eu anul acesta tichete de vacanta