Tarife rutiere pe reteaua de drumuri nationale din Romania

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In MOF 659 din data de 18 iulie 2023 s-a publicat o Lege (Legea 226) privind aplicarea unor tarife rutiere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Legea reglementează aplicarea tarifelor rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, stabilite în funcție de perioada sau de distanța parcursă.
Tarifele se aplică nediscriminatoriu, fără a se limita la motive legate de:
a) naționalitatea utilizatorului;
b) statul membru sau țara terță de stabilire a operatorului de transport;
c) statul membru sau țara terță de înmatriculare a vehiculului;
d) originea sau destinația operațiunii de transport.

Aplicarea rovinietei pe rețeaua de drumuri naționale din România

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România, concepute și construite pentru:
a) transportul de persoane;
b) transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.


Rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieșire în/din acestea.

Valabilitate rovigneta

Rovinieta se achită anterior utilizării rețelei de drumuri naționale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depășește 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depășește 30% din tariful pentru 12 luni.
Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Valabilitate

Rovinieta valabilă reprezintă înscrisul în formă electronică în sensul Legii nr. 455/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind înregistrarea în baza de date a SER a informațiilor privind achitarea tarifului de utilizare pentru un vehicul, corespunzătoare categoriei și clasei de emisii poluante a vehiculului, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului transporturilor și infrastructurii a cărei perioadă de valabilitate cuprinde data și ora pentru care se efectuează verificarea.
Responsabilitatea deținerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor.
În situația în care nu pot fi furnizate date privind încadrarea în clasa de emisii poluante, vehiculul se încadrează în clasa de emisii Euro 0.
Perioada de valabilitate a rovinietei începe de la ora 0.00 a primei zile și expiră la ora 24.00 a ultimei zile din perioada pentru care a fost achitată.
În cazul schimbării utilizatorului vehiculului, rovinieta își păstrează valabilitatea.
În cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare, rovinieta își păstrează valabilitatea. În cazul înmatriculării vehiculului într-o altă țară, rovinieta își păstrează valabilitatea numai în condițiile în care utilizatorul informează în scris CNAIR cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare în vederea operării modificării în baza de date a SER.
În cazul radierii din circulație a vehiculului, utilizatorului i se va returna de către CNAIR, la cererea scrisă a acestuia, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare.

Aplicarea TollRo pe rețeaua de drumuri naționale din România

TollRo este tariful de trecere, reprezentând o anumită sumă a cărei plată conferă dreptul de a utiliza cu acesta o anumită distanță între două puncte ale domeniului SETRE România, în conformitate cu principiul „poluatorul plătește“.

Domeniu SETRE România – rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieșire în/din acestea, pentru utilizarea căreia tariful de trecere datorat este colectat prin intermediul unui sistem de tarifare rutieră electronică.

Începând cu data de 1 ianuarie 2026, pe domeniul SETRE România se introduce sistemul de tarifare rutieră electronică în România, denumit STRR.

STRR este interoperabil cu sistemele de tarifare rutieră electronică din celelalte state membre ale UE prin intermediul SETRE, complementar STRR. STRR oferă utilizatorilor SETRo acces la SETRE.

Începând cu data de 1 ianuarie 2026 se introduce TollRo care se aplică pe domeniul SETRE România, pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute și construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone, și care se colectează prin STRR. Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punctul de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă.

Legea este disponibila integral aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/272230

Articole similare

Comentariul tau aici