Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In momentul in care o societate se confrunta cu anumite dificultati economice sau tehnologice, angajatorul este nevoit sa-si mai reduca din activitate sau sa isi intrerupa activitatea pentru o anumita perioada de timp.
Ce se intampla cu angajatii societatii?
Daca angajatorul are salariati cu contract individual de munca, acesta poate decide ca angajatii sa intre in somaj tehnic, mai exact sa suspende temporar contractul individual de munca al acestora. Potrivit art. 52 (1) punctul c), contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Atentie! Perioada de suspendare a contractului individual de munca trebuie sa se termine in momentul in care problema care a determinat-o a fost rezolvata.
Totodata, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Suspendarea contractului individual de munca se va opera si transmite in Revisal astfel:
- Inceput suspendare: cel tarziu in cea de-a 20-a zi lucratoare, din momentul inceperii suspendarii. Se va completa data de inceput suspendare (prima zi in care nu se lucreaza); data de sfarsit suspendare (ultima zi in care nu se lucreaza).
- Incetare suspendare: cel tarziu in cea de-a 20-a zi lucratoare, din momentul incetarii suspendarii. Se va completa data incetare suspendare (prima zi in care angajatul va incepe sa lucreze).
Cat este cuantumul indemnizatiei de somaj tehnic?
Potrivit Codului Muncii, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-