Subcriteriile de risc in baza cărora se va stabili situatia unui contribuabil-AJFP Galati

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aminteste intr-un comunicat din 08.12.2022 că prin OpANAF nr. 2017/2022 au fost aprobate subcriteriile de risc în baza cărora se va stabili situația unui contribuabil.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce la cunoştinţa celor interesaţi că prin OpANAF nr. 2017/2022 au fost aprobate subcriteriile de risc în baza cărora se va stabili situația unui contribuabil.
Determinarea subcriteriilor de risc prevăzute în Anexa ordinului menţionat s-a realizat prin raportare la categoriile de riscuri de neconformare fiscală ce corespund celor patru criterii generale prevăzute de art.7 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
a) criterii cu privire la înregistrarea fiscală;
b) criterii cu privire la depunerea declarațiilor fiscale;
c) criterii cu privire la nivelul de declarare;
d) criterii cu privire la realizarea obligațiilor de plată către bugetul general consolidat şi către alți creditori.
Managementul riscurilor de neconformare fiscală are un rol determinant in creșterea eficientei şi eficacității masurilor intreprinse de ANAF în scopul atingerii obiectivelor sale strategice, în special a celor referitoare la creșterea nivelului de conformare fiscală, reducerea evaziunii fiscale şi economiei subterane, reducerea cheltuielilor de administrare, precum şi în scopul modernizării proceselor de activitate şi al implementării celor mai bune practici europene şi internaționale.
In procesul de management al riscurilor, activitatea de analiza de risc se realizează in conformitate cu prevederile art. 1, pct.3 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, având ca obiective identificarea, evaluarea, gestionarea si utilizarea, în scopul efectuării activităților de administrare fiscală, a riscurilor de neconformare in ceea ce privește îndeplinirea de către contribuabil/plătitor a obligațiilor prevăzute de legislația fiscala.
Subcriteriile de risc fiscal, dezvoltate pe baza criteriilor generale de risc fiscal, sunt următoarele:


a) pentru criteriul cu privire la înregistrarea fiscală:

1.subcriteriul privind neînregistrarea în scopuri de TVA;

2.subcriteriul privind neînregistrarea ca plătitor de impozit pe profit;

3.subcriteriul privind neînregistrarea ca plătitor de impozit specific;

4.subcriteriul privind neînregistrarea ca plătitor de impozit pe venitul microîntreprinderilor;

5.subcriteriul privind neînregistrarea ca plătitor de impozit pe impozitul pe venit, precum si a contribuțiilor sociale obligatorii;

6.subcriteriul privind neînregistrarea fiscala in cazul desfășurării de activităţi, obținerii de venituri şi altor situații prevăzute de lege pentru care exista obligativitatea de înregistrare fiscală;

7.subcriteriul privind riscurile asociate acționarilor/ asociaților/administratorilor altor persoane, din perspectiva înregistrării fiscale.


b) pentru criteriul cu privire la depunerea declarațiilor fiscale:

1.subcriteriul privind depunerea cu întârziere a declarațiilor fiscale;

2.subcriteriul privind nedepunerea declarațiilor fiscale;

3.subcriteriul privind depunerea eronată a declarațiilor fiscale;

4.subcriteriul privind riscurile asociate acționarilor/ asociaților/ administratorilor/ altor persoane, din perspectiva depunerii declarațiilor fiscale.

c) pentru criteriul cu privire la nivelul de declarare:

1.subcriteriul privind incoerenta datelor din declarațiile fiscale faţă de datele din alte formulare prevăzute de lege, depuse de contribuabil;

2.subcriteriul privind neconcordanta datelor din declarațiile fiscale si din alte formulare prevăzute de lege depuse de contribuabil, în comparație cu datele si informațiile transmise de terți;

3.subcriteriul privind declararea incorecta a cotei si cuantumului impozitelor, taxelor şi contribuțiilor de către contribuabil;

4.subcriteriul privind reducerea profitabilității;

5.subcriteriul privind riscurile asociate acționarilor/ asociaților/ administratorilor/ altor persoane, din perspectiva nivelului de declarare.

d) pentru criteriul cu privire la realizarea obligațiilor de plată către bugetul general consolidat si către alți creditori:
1.subcriteriul privind plata cu întârziere a obligațiilor fiscale;

2.subcriteriul privind neachitarea obligațiilor fiscale;

3.subcriteriul privind insolvabilitatea;

4.subcriteriul privind riscurile asociate acționarilor/ asociaților/ administratorilor/ altor persoane, din perspectiva realizării obligațiilor de plata.

Baza legală : OpANAF nr. 2017/2022 privind aprobarea subcriteriilor de risc dezvoltate din criteriile generale prevăzute de art. 7 alin. (7) din Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 1112/17.11.2022

Articole similare

Comentariul tau aici