Articol scris de Alina Demeter, creatorul blogului de educaţie financiară pentru succesul afacerii – www.alinademeter.ro si canalul de educatie financiara www.finance-edu.ro.
Canalul Finance-Edu ajuta profesionistii financiari, managerii si antreprenorii sa asimileze usor si flexibil abilitati din aria Management Financiar pentru maximizarea profitabilitatii afacerii.
Optimizarea si reducerea costurilor este o cerinta continua in cadrul multor firme chiar si in conditii normale ale economiei pentru ca firmele sa poata sa ramana profitabile sau sa-si creasca profitabilitatea.
Atunci cand vorbim de momente dificile cum ar fi scadere economica sau criza reducerea costurilor devine o necesitate atat pentru firme mici cat si corporatii pentru ca in aceste momente firmele vor trebui sa faca un shift de la obiectivul de crestere a profitului (care nu mai e fezabil) la obiectivul de continuare a activitatii si supravietuire.
Iti propun o serie de articole cu strategii de reducere a costurilor si optimizarea Cash Flow-ului in situatii dificile.
In episodul 1 am vorbit despre Masuri de reducere a costurilor angajate (Reducerea costurilor) pe care il gasesti AICI.
In acest episod o sa vorbim despre schimbarea prioritatilor de la profitabilitate la Cash Flow si solutii pentru a optimiza Cash-ul firmei.
Schimbarea prioritatilor de la profitabilitate la Cash Flow
Daca in perioade normale ale economiei firmele targheteaza mentinerea si cresterea profitabilitatii in criza este important ca firmele sa-si concentreze si mai mult atentia asupra Cash Flow-ului. Mai ales pentru firmele mici care nu pot avea acces facil la creditare sau alte surse de finantare.
Aceasta deoarece in perioade de criza nu mai putem avea asteptari de crestere a profitului care cel mai probabil va scadea sau va ramane constant si in acest caz este important sa ne indreptam atentia asupra gestionarii cat mai bune a cash-ului care va deveni un obiectiv prioritar.
Periodele de criza pun presiune asupra cash-ului in firme, intrarile de cash scad ca urmare a scaderii vanzarilor si a incasarii mai dificile a creantelor ca urmare a unui flux ingreunat de plati la nivelul economiei. Astfel, acum mai mult ca oricand, este foarte important controlul si managementul cash-ului.
Pentru a controla cat mai bine Cash-ul firmei mai intai voi enumera principalele cauze pentru care o firma poate sa ramana in mod constant fara cash si apoi voi vorbi de solutii pentru a optimiza Cash-ul firmei.
Principalele cauze cand firmele pot ramane fara cash
- Firmele nu estimeaza si nu fac proiectii viitoare ale Cash Flow-ului -Cash Flow Estimat (miscarile si soldul de cash Flow saptamanal / lunar)
- Firmele nu monitorizeaza situatia reala a Cash Flowl-ui saptamanal / lunar vs Cash Flow Estimat pentru a identifica si preveni riscurile de lipsa de cash
- Firma nu monitorizeaza capitalul de lucru (care este predecesorul cash-ului) (Soldul si miscarea creantelor si datoriilor curente, stocurile)
- Firma face o investitie majora, care implica iesiri de cash semnificative, in schimb investitia nu este suficient de rentabila (nu exista o analiza prealabila a rentabilitatii investitiilor, simulare scenarii de posibile investitii si alegerea proiectelor)
- Firma nu se asigura ca incaseaza la timp creantele (monitorizare sold creante si scadenta lor, Credit Control, Rapoarte de analiza a creantelor)
- Firma nu are la baza un model de afacere profitabil:
- Firma nu vinde la un pret suficient de mare care sa-i permita sa acopere cheltuielile operationale si cele financiare si sa obtina un profit final suficient pentru continuarea si dezvoltarea afacerii
- Firma nu este optimizata din punct de vedere a costurilor
- Firma vinde cantitati prea mici, costurile fixe per unitate sunt mari si firma nu poate sa obtina un profit suficient de mare.
- Firma se afla intr-o pozitie de supra indatorare: din diverse cauze firma ajunge sa se bazeze excesiv pe surse externe de finantare (credite) care atrag costuri financiare semnificative, cu impact negativ in profitul final. Trebuie sa existe un echilibru intre surse proprii si cele externe.
Vrei sa primesti articole similare cu sfaturi pentru maximizarea performantei financiare a firmei? Aboneaza-te la newsletterul Finance-edu.ro (click aici).
Solutii pentru a optimiza Cash-ul firmei
Masurile prezentate in Strategii de reducere a costurilor -Episodul 1 vor avea un impact pozitiv in Cash-ul firmei deorece vom scadea iesirile de cash.
Pe langa aceste masuri mai putem lua in considerare:
- Implementarea unui proces de Management al Cash Flow-ului. Acesta implica planificarea si controlul cash-ului prin monitorizarea soldului real de cash vs planificat. Monitorizarea intrarilor si iesirilor de cash si aprobarea platilor datoriilor scadente dupa ce se valideaza caci cash-ul nu va cobori sub un prag de siguranta.
- Firma va monitoriza capitalul de lucru (care este predecesorul cash-ului). Capitalul de lucru include: Soldul si miscarea creantelor si datoriilor curente, stocurile
- Inghetarea sau amanarea investitiilor. Daca este strict necesar sa se realizeze investitii acestea se vor face numai dupa o analiza a rentabilitatii diferitelor proiecte de investitii si se vor demara cele mai rentabile. Investitiile ar trebui finantate din resurse externe pe termen lung (credite pe termen lung) vs din capitalul de lucru (incasari creante) pentru ca astfel chiar daca exista un cost cu dobanda plata va fi esalonata in timp.
- Firma va implementa un proces de control al incasarii creantelor si livrare catre clienti validati. Politica de Credit Control implica verificarea clientilor si in functie de cat de riscanti sunt clientii se aloca o suma maxima a creantei catre un client. Astfel se face o ierarhie a clientilor si se reduce riscul de a ramane cu creante mari neincasate de la clienti. Credit Control inplica verificarea la fiecare noua comanda de la un client daca aceasta se poate onora pentru a nu depasi limita de credit control. Daca un client nu si-a platit creantele restante sau vrea sa cumpere pentru o suma foarte mare care depaseste limita admisa firma nu va onora comanda.
- Monitorizarea creantelor si a vechimii lor. Actiuni de recuperare a creantelor restante
- Optimizarea afacerii prin gasirea unor solutii de crestere a profitabilitatii
- Termene de plata si de incasare re-negociate respectiv:
- Scaderea scadentei la facturile de vanzari, vanzari cash sau cu un % platit in avans. Acordare de discounturi financiare pentru plata in avans sau inainte de scadenta
- Cresterea scadentei la facturile de furnizori, discutii cu furnizori pentru amanarea, re-esalonarea unor plati scadente
- Incheierea unor contracte de factoring pentru creante (contra unei sume se reduce riscul de ne-incasare si se elimina timpul cheltuit pentru recuperarea creantelor)
- Stoparea furnizarii catre clienti rau platnici, sau furnizam doar cu plata in avans, reorganizarea portofoliului de clienti
- Pentru firme de distributie cu volume mari de stocuri, management performant al stocurilor, masuri de accelerare a vanzarilor pentru stocuri vechi
- Inchiderea / reorganizarea centrelor / locatiilor neprofitabile
- Leasing / inchiriere in loc de achizitie active imobilizate de valoare mare
- Evitarea distribuirii de dividende
- Identificare unor solutii de atragere de fonduri suplimentare (creditare, fonduri nerambursabile)
- Amanarea platilor la credite
- Plati esalonate
Firmele, in perioade dificile sau de criza, vor face un shift de la obiectivul de crestere a profitului (care va fi mai greu sau imposibil de realizat) la obiectivul de a mentine un prag de Cash de siguranta care sa le asigure continuitatea afacerii. In acest sens firmele vor avea nevoie de un proces de Management al Cash Flow-ului.
In episodul urmator voi prezenta Solutii de reducere a costurilor prin controlul cosumului si Eficientizarea costurilor prin optimizarea proceselor.