Stornare avans

In astfel de perioade de volatilitate ridicata a cursului de schimb revine din nou problema facturarii la contractele incheiate in valuta.

Sa pornim de la urmatorul exemplu : presupunem ca s-a incheiat un contract de constructii in valoare de 100.000 euro pentru care a fost prevazuta plata unui avans de 10% . S-a intocmit aceasta factura de avans cu data emiterii 4 decembrie 2008, cursul de schimb fiind de 3,8379 ron/euro. Dupa terminarea lucrarilor furnizorul intocmeste situatia de lucrari pentru suma de 100.000 euro. Aceste lucrari au fost facturate in data de 24 decembrie cand cursul era 3,9297 ron/euro. Din aceasta factura a fost stornata valoarea avansului in suma de 10.000 euro, la cursul de 3,8379 ron/euro.

Ce trebuie sa avem in vedere in astfel de situatii ?
1. Ce curs de schimb se utilizeaza pentru contractele in valuta ?
Conform Codului fiscal (art. 139.1 alin. (2)) si normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal (pct. 22 alin. (1)) daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decât importul de bunuri, se exprima un valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
Cursul de schimb care va fi utilizat (cursul BNR sau al unei banci comerciale) se mentioneaza in contractele incheiate intre parti.
In cazul incasarii de avansuri înainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor va ramâne neschimbat la data definitivarii operatiunii.

2. Cand ia nastere faptul generator?
Faptul generator al taxei pentru prestarile de servicii decontate pe baza de situatii de lucrari, cum sunt serviciile de constructii-montaj intervine la data emiterii situatiilor de lucrari sau, dupa caz, la data la care aceste situatii sunt acceptate de beneficiar (art. 134.1 alin. (4) din Codul fiscal).

3. Cand intervine exigibilitatea taxei?
Ca regula generala exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri si prestari de servicii intervine la data la care are loc faptul generator (art. 134.2 alin. (1) din Codul fiscal). Ca derogare de la aceasta regula generala exigibilitatea taxei intervine la data la care se încaseaza avansul, pentru platile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator (art. 134.2 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal). Fac exceptie de la aceste prevederi avansurile încasate pentru plata importurilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente importului, precum si orice avansuri încasate pentru operatiuni scutite sau care nu sunt impozabile.
Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata înainte de data livrarii sau prestarii acestora.

4. Cand trebuie emisa factura ?
Astfel, conform art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, factura trebuia emisa cel târziu pâna în cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei în care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului în care factura a fost deja emisa. Pentru suma avansurilor încasate în legatura cu o prestare de servicii, factura se emite cel târziu pâna în cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei în care s-au încasat avansurile, cu exceptia cazului în care factura a fost deja emisa.

5. Ce curs valutar folosim pentru avans?
Conform art. 139.1 alin. (2) si art. 134. 2 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, pentru conversia in lei a avansului incasat, reprezentand 10% din valoarea totala a contractului, trebuie utilizat cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data incasarii avansului.

6. Ce curs de schimb folosim pentru factura finala emisa pe baza situatiei de lucrari ?
Pentru prestarile de servicii decontate pe baza de situatii de lucrari, trebuie utilizat cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României din data emiterii situatiei de lucrari sau, dupa caz, la data la care situatia de lucrari a fost acceptata de beneficiar, dar numai pentru valoarea lucrarilor pentru care nu au fost emise facturi de avans (art. 139^1 alin. (2) si art. 134^2 alin. (1) din Codul fiscal)
La pct. 69 alin. (4) din normele metodologice, se prevede ca regularizarea facturilor emise pentru plati în avans se realizeaza prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii. Stornarea se poate face separat sau pe aceeasi factura pe care se evidentiaza contravaloarea integrala a livrarii de bunuri si/sau prestarii de servicii.
Potrivit art. 155 alin. (5) lit. o) din Codul fiscal, pe factura emisa pentru prestarile de servicii trebuie inscrisa o referire la factura emisa pentru avans.
Astfel, in exemplul de mai sus factura finala a fost intocmita corect : lucrarile de constructii au fost intocmite la cursul de 3,9297 ron/euro, din data intocmirii situatiei de lucrari, iar avansul a fost stornat la cursul istoric , din data emiterii facturii de avans, de 3,8379 ron/euro.

Articole similare

7 Thoughts to “Stornare avans”

  1. enciu

    salut , am nevoie de ajutorul unui specialist contabil pentru a rezolva urmatoarea situatie : am o societate de prestari servicii , a efectuat lucrari unei societati – montaj trasee tehnologice pentru procesarea laptelui – la finalul lucrarii s-au intocmit procesele verbale de punere in functiune , factura fiscala , dupa mai multe adresa catre beneficiar cu suma restanta de plata , nu primesc nici un fel de confirmare a sumei de plata , dar in schimb primes o notificare , prin care ni se aduce la cunostinta ca in urma lucrarilor efectuate , societatea acestora a suferit prejuducii financiare , motivand niste defectiuni ale utilajelor , ceea ce nu era garantia noastra acestea fiind livrate de alti furnizori , si ne emite factura de stormo pe suma restanta de plata , si ca nu mai au ce sa plateasca . nu am fost niodata instiintati prin adresa cu defectiunile exestente , nu ne-au mai raspuns la telefoane ,,,
    stiu ca emiterea facturii de storno , a facturii emisa de mine ca prestator contravine aplicarii codului fiscal , dar nu stiu ce art imi dovedeste greseala acestora ,daca este infrectiune sau contraventie ,???
    vreau sa sesizez organele de control pentru a face aceasta verificare ????/!!!!!
    lucrarile acestora s-au desfasurat prin fonduri SAPARD si vreau sa solicit si din partea acestora verificafea faptica si scriptica a contractului . pt ca eu nu am primit nici un ban . !!!

    multumesc pentru ajutorul acordat !!!1astept un raspuns la adresa de email : cbs_ro@yahoo.com

  2. Maria

    Sunt de acord cu tine Mircea Scalat,o mizerie si o lipsa de profesionalism (precum sunt foarte multe reglementari -nesanatoase,atat pentru stat cat si pt.societati-a se vedea si impozitarea veniturilor din salarii-ale caror grupuri de interese au servit si servesc,cei cu venituri foarte mari)) numai la noi in Romania gasesti.Nu stiu de unde au aparut atatia “specialisti” in economie,care de 20 de ani ne arunca in fundul rapei.

  3. Maria

    Sunt de acord cu tine Florin,o mizerie si o lipsa de profesionalism (precum sunt foarte multe reglementari -nesanatoase,atat pentru stat cat si pt.societati-a se vedea si impozitarea veniturilor din salarii-ale caror grupuri de interese au servit si servesc,cei cu venituri foarte mari)) numai la noi in Romania gasesti.Nu stiu de unde au aparut atatia “specialisti” in economie,care de 20 de ani ne arunca in fundul rapei.

  4. florin

    bun articolul!

  5. Mircea SCALAT

    1-Inventia de a incasa TVA pentru plati in avans ale unor lucruri (bunuri ori servicii) ]n curs de realizare este una dintre cele mai mari DOBITOCII ale “politicii” fiscale aplicate de “inavatatii”,marii fiscaliasti angajati in institutiile statului ROMAN!
    Ma mir ca cineva mai doreste sa si discute pe aceasta tema care in fond reflecta o practica ce trebuie eradicata, deoarece incalca cele mai elementare principii ale actiunii antreprenoriale – plata TVA – impozit indirect – pentru asupra unui efort investitional si/sau antreprenorial, avansul fiind in facto o finantare antamata de beneficiar catre furnizorul ales sa-i realizeze satisfacerea unei nevoi. Lucrul solicitat inca n-a vazut lumina zilei.

    Impunerea de catre aceeasi “fiscalisti” a facturarii AVANSULUI este alta ineptie, stipulata in niste acte normative care ar trebui sa faca cinste ROAMNIEI, de “preascolitii” nostrii economisti-fiscalisti-finantisti lucratori pe linga cafeneaua ministeriabililor.

    O anomalie care persista pe piata roamneasca este ca majoritatea preturilor pentru consumatorul final sa fie calculate si recalculate in raport de rata de schimb LEU/EURO, iar majoritatea salariatilor sa fie contractati cu plata in suma fixa exprimata in LEI. Cum se cheama aceasta practica?

    Cine are interesul ca Romania sa intre cit mai tirziu in zona EURO?

  6. Larco Alexandru

    In exemplu dat se disting doua aspecte : 1. avansul s-a facturat dar nu s-a incasat, fapt ce a facut ca valoarea facturii finale sa fie de 100000 euro la cursul stabilit 3,9297 ron/euro si emiterea facturii de stornare, separat, pentru factura de avans neincasata. 2. Avansul facturat incasat , atunci din valoarea finala a facturii de 100000 euro se va storna pe factura, factura de 10000 euro la cursul istoric incasat de 3.8379 ron/euro si ramane de incasat 90000 euro la un curs valutar din data efectuarii incasarii.
    Se observa ca : in primul caz ca diferenta de curs valutar, aplicata in factura de avans , influienteaza pozitiv rezultatele societatii iar in al doilea caz diferenta de curs valutar , aplicata in factura de avans,influienteaza negativ rezultatele societatii. Desigur , si cursul valutar din data incasarii facturii finale, poate influienta pozitiv sau negativ rezultatele societatii.

Comentariul tau aici