Sponsorizarea se inregistreaza la data contractului sau la data platii?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Sponsorizarea este reglementata de catre Legea nr. 32 din 19 mai 1994 si este definita drept actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susținerea unor activități fără scop lucrativ desfășurate de către una dintre părți, denumita beneficiarul sponsorizarii.

Contractul de sponsorizare se încheie în forma scrisă, cu specificarea obiectului, valorii și duratei sponsorizarii, precum și a drepturilor și obligațiilor părților.

In contabilitate, sponsorizarile se inregistreaza pe contul 6584 Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizări.

Care este momentul inregistrarii in contabilitate a cheltuielii cu sponsorizarea?

Prespunem ca s-a semnat un contract de sponsorizare in martie 2024 insa plata efectiva a sponsorizarii s-a efectuat abia in luna august 2024.

Se pune intrebarea daca inregistram cheltuiala in luna martie sau in luna august 2024?

În contabilitate, sponsorizările sunt înregistrate în momentul în care acestea au loc, respectiv la data transferului efectiv al bunurilor sau serviciilor sponsorizate sau la data realizării plății.

Concret:

  • Dacă sponsorizarea se face prin transfer de bani: inregistrezi sponsorizarea în contabilitate la data efectuării plății.
  • Dacă sponsorizarea se face prin transfer de bunuri sau servicii: inregistrezi sponsorizarea la momentul în care bunurile sau serviciile sunt efectiv transferate beneficiarului.

Potrivit legii contabilitatii, toate tranzacțiile trebuie înregistrate în contabilitate la momentul în care se produc, respectând principiul prudenței și principiul contabilității pe baza de angajamente. Acestea impun înregistrarea veniturilor și cheltuielilor în momentul în care acestea sunt angajate, nu neapărat când sunt plătite sau încasate efectiv. Insa in cazul sponsorizarilor angajarea are loc doar in momentul platii efective.

Asdar, pe exemplul oferit, cheltuiala o inregistram in luna august 2024.

Aspecte fiscale

Cheltuielile de sponsorizare sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Dar contribuabilii care efectuează sponsorizări scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:

  1. valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;
  2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

In cazul sponsorizărilor efectuate către entităţi persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unităţi de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele prevăzute de prezenta literă, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data incheierii contractului, în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Citeste si: Sponsorizarea in 2024: noile reguli

bifa

Articole similare

Comentariul tau aici