Speta TVA servicii electronice

Iata mai jos o speta legata de TVA aferenta serviciilor electronice si raspunsul oferit de reprezentatii Ministerului de Finante din Harghita.

In cazul in care o societate din Romania inregistrata ca platitor de TVA cf. art. 153 din CF primeste servicii pe cale electronica de la o societate din Republica Moldova, care este regimul de TVA aplicabil si la ce rand se inscrie in decontul de TVA? Se poate aplica taxare inversa cf.art. 157, alin 2. din CF? Se va depune declaratia recapitulativa 390 pentru aceste servicii?

 

Achiziţionarea servicii pe cale electronică de către o societate română, înregistrată în scopuri de taxa pe valoarea adăugată, de la o societate din Republica Moldova, se încadrează la art. 133 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform acestei reglementări, locul de prestare al acestui serviciu se consideră a fi locul unde respectiva persoană care primeşte serviciul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice.

Punctul 13 alin.(8) din HG nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că şi pentru servicii prevăzute la art. 133 alin.(2) prestate de prestatori stabiliţi în afara Comunităţii în beneficiul persoanelor impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul României, urmează aceleaşi reguli ca şi serviciile intracomunitare în ceea ce priveşte determinarea locului prestării şi celelalte obligații impuse de prezentul titlu, dar nu implică obligaţii referitoare la declararea în declarația recapitulativă, conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Articolul 1564 alin.(1) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede situaţiile în care trebuie depusa declaraţia recapitulative (D 390). Potrivit acestei prevederi, în această declaraţie se înregistrează achiziţiile de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din România care au obligaţia plăţii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă, de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate.

Potrivit art. 150 alin.(2) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, obligaţia plăţii taxei pe valoarea adăugată revine beneficiarului serviciilor, care au locul prestării în România conform art. 133 alin. (2), şi care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 153 alin. (4) sau (5). Astfel, pe factura primită fără TVA trebuie să calculaţi taxa pe valoarea adăugată, şi în conformitate cu prevederile art. 157 alin.(2) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, să evidenţiaţi în decontul de taxă pe valoarea adăugată (D 300 ), atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă. Potrivit instrucţiunii pentru completarea formularului (300) Decont de taxă pe valoarea adăugată prevăzut în Ordinul nr. 3665/2011 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) Decont de taxă pe valoarea adăugată această operaţiune se declară la rândul 7 şi la rândul 20.

Articole similare

Comentariul tau aici