Somajul in randul tinerilor – o problema mondiala

Conform unui articol publicat de Organizatia Internationala a Muncii , la nivel mondial, exista o adevarat criza a somajului in randuri tinerilor. Astfel, in jur de 40% dintre somerii inregistrati la nivel mondial sunt tineri.

Anumite programe care garanteaza tinerilor un loc de munca, programele de training si calificare s-au dovenit benefice in anumite tari. Un astfel de exemplu este Finlanda, unde rata de succes a acestei scheme este de peste 80%.

Alte tari au pus accent pe programe de training tehnic si vocational care sa fie in accord cu cerintele de pe piata muncii. Astfel de tari sunt China, unde exista peste 3000 de “scoli” unde angajatii cu vechime asigura astfel de traininguri pentru tineri, Vietnam care a diversificat paleta de traininguri prin programe full time, mobile training, training direct in companii sau in domeniul mestesugurilor in mici comunitati care lucreaza impreuna pentru a produce anumite bunuri.

Alte tari, mai ales in Europa (Austria, Danemarca, Germania,Elvetia si mai ales Norvegia) au abordat un sistem dual, care combina educatia primita la scoala cu trainingul in cadrul companiilor. Se pare ca reteta lor este de succes intrucat aceste tari (Danemarca si Elvetia in principal) au unele din cele mai mici rate ale somajului in randul tinerilor.

Unele tari cum sunt Marea Britanie au creat un corp format din angajatori, uniuni sindicale, guvern si reprezentanti ai societatii civile, pentru a identifica zonele economice de interes care ar putea sa absoarba forta de munca pe viitor, pentru a putea personaliza programele de training in functie de evolutia prognozata a pietei.

Nu mai trebuie sa mentionam Republica Korea care investeste mult in educarea fortei de munca avand ca scop grabirea crearii si adoptarii de tehnologii de ultima generatie.

In alte zone, cum este Africa de Sud, somajul este la 50% in randul populatiei tinere, pe langa celelalte probleme pe care le au cu saracia si lipsa de educatie. Masurile luate de guvern au fost scutirea de impozit pentru munca temporara si anumite programe menite sa dezvolte capacitatea antreprenoriala in zonele marginalizate ale societatii.

Sursa : www.ilo.org

 

 

Articole similare

Comentariul tau aici