Situatii financiare, obligativitate balanta lunara si alte noutati contabile

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Ordonanta de Urgenta 138/2024 publicata pe data de 5 decembrie 2024 aduce cateva modificari Legii contabilitatii, sintetizate mai jos :

Obligația întocmirii balanței de verificare

Lunar, trebuie întocmită balanța de verificare pentru a asigura înregistrarea corectă a operațiunilor contabile (modificare la Art. 22 din Legea contabilitatii)

Situatii financiare -noutati

  • Se introduce termenul de pastrare de 10 ani pentru situațiile financiare întocmite de instituțiile publice

Instituțiile publice vor întocmi situații financiare trimestriale și anuale, conform normelor Ministerului Finanțelor, și vor păstra documentele timp de 10 ani.

  • Se introduce la art. 28 alin. (10) prevederea ca situațiile financiare trebuie semnate si de catre reprezentantul legal alaturi de de directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană autorizată. Aceasta prevedere oricum se regasea si la alin.(13). Se mai introduce prevederea ca acea alta persoana autorizata trebuie sa fie angajata.
Varianta vecheModificare prin OUG 138/2024
Situațiile financiare anuale și raportările contabile se semnează de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție.Situațiile financiare anuale și raportările contabile se semnează de către reprezentantul legal, precum și de către directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție, angajată potrivit legii.
  • Se clarifica termenele pentru depunerea situațiilor financiare anuale:

Termenele sunt stabilite astfel:

a) societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, societățile/companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, subunitățile fără personalitate juridică din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepția subunităților deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European, până la data de 31 mai inclusiv a exercițiului financiar următor celui de raportare;
b) celelalte persoane juridice, până la data de 30 aprilie inclusiv a exercițiului financiar următor celui de raportare.

În cazul în care datele limita sunt zile nelucrătoare, ultima zi de raportare este prima zi lucrătoare următoare acestora.
Entitățile care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic depun situațiile financiare anuale în termen de 150 de zile calendaristice de la încheierea exercițiului financiar astfel ales, calculate începând cu data ulterioară celei la care se referă respectivele situații financiare anuale. Fac excepție entitățile prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. b), care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic. Acestea depun situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile calendaristice de la încheierea exercițiului financiar astfel ales, calculate începând cu data ulterioară celei la care se referă respectivele situații financiare anuale.
În cazul în care termenele corespund unor zile nelucrătoare, ultima zi de raportare este prima zi lucrătoare următoare acestora.

  • Depunerea electronică a documentelor începând cu 2026 -noutati

De la 1 ianuarie 2026, instituțiile publice vor transmite exclusiv în format electronic formularele, notele și alte documente aferente situațiilor financiare (nou alin. (11) la Art. 36).

  • Raportări contabile anuale solicitate de Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor poate solicita raportări contabile anuale până la 31 mai, termen aplicabil și entităților cu exercițiu financiar diferit de anul calendaristic (modificare Art. 37).

  • Obligația depunerii exclusiv electronice a situațiilor financiare


Începând cu anul financiar 2025, toate situațiile financiare anuale și raportările contabile vor fi transmise doar în format electronic, conform specificațiilor publicate de ANAF.
Aceleași prevederi se aplică entităților cu exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, începând cu primul exercițiu financiar ulterior datei de 1 ianuarie 2025.

Articole similare

Comentariul tau aici