Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In acest articol vom face o scurta descriere a sistemul TVA la incasare, pentru antreprenori, analizand implicatiile care exista in cazul optiunii pentru acest sistem.
Platitorii de TVA pot fi in regim normal, sau in regim de TVA la incasare.
Pentru a vedea care este regimul aplicat de o firma, se poate verifica daca aceasta este inscrisa in registrul platitorilor de TVA la incasare – disponibil aici: https://www.anaf.ro/IncasareTva/.
Care este diferenta dintre cele doua sisteme?
In regim normal, deduci si colectezi TVA-ul la data emiterii facturii, chiar daca nu ai platit/incasat banii de la furnizori/clienti.
In regim TVA la incasare, deduci si colectezi TVA-ul de pe facturi, doar in momentul in care le platesti/incasezi.
Pentru cine este recomandat sa aplice fiecare sistem?
TVA normal | TVA la incasare |
-pentru firmele care incaseaza facturile de vanzare in cursul lunii in care au fost emise dar platile catre furnizori le fac la termen mai lung- ex. restaurante -pentru firmele care obisnuiesc sa intarzie platile | -pentru firmele care au termene mai lungi de incasare a facturilor catre clienti, dar in schimb platile catre furnizori le fac la termene mult mai scazute – pentru firmele care au clienti care nu achita la timp -pentru firmele care isi platesc la timp furnizorii -pentru firmele ale caror achizitii sunt mult mai mici comparativ cu vanzarile pentru care colecteaza TVA (pentru ca beneficiaza astfel de o amanare a momentului la care TVA trebuie platit la buget) |
Cine poate utiliza acest sistem?
Sistemul TVA la incasare este optional pentru cei care nu depasesc anual o cifra de afaceri de 4.500.000 lei.
Nu pot opta pentru acest sistem firmele care fac parte dintr-un grup fiscal unic dpdv al TVA sau persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România, chiar daca sunt inregistrate in scop de TVA in Romania.