SINTEZA modificarilor aduse Codului muncii in 2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Codul muncii a suferit mai multe modificari in cursul anului 2020.

Lista celor 5 modificari este prezentata mai jos:

1.Legea 37 din 2 aprilie 2020 care a intrat in vigoare in 3 aprilie 2020.

Se refera la introducerea prevederii ca pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult. De asemenea, s-a introdus prevederea ca salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

2.Legea 85 din 18 iunie 2020 care a intrat in vigoare in 21 iunie 2020.

Aceasta aduce o singura modificare -prevderea ca nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară se sanctioneaza cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară. Anterior, amenda nu se stabilea pe persoana identificata.

3.Legea 151 din 23 iulie 2020 care a intrat in vigoare in 27 iulie 2020

Modificarile aduse se refera la anumite clarificari privind discriminarea si introducerea conceptului de hartuire, cu amenzile aferente in caz de nerespectare.

Legea poate fi gasita in articolul Discriminarea – modificari aduse Codului Muncii prin L 151/2020

4.Legea 213 din 30 septembrie 2020 care a intrat in vigoare in 3 octombrie 2020

Legea aduce cateva completari Codului muncii : una dintre acestea vizează modul de organizare de către angajator a activităţii de salarizare şi resurse umane.

Mai precis, aceste activităţi se vor putea organiza în următoarele moduri:

  • prin asumarea de către angajator a atribuţiilor specifice,
  • prin desemnarea unuia sa mai multor angajaţi cărora să le repartizeze, prin fişa postului atribuţii privind activitatea de resurse umane şi salarizare sau
  • prin contractarea unor servicii externe specializate în resurse în resurse umane şi salarizare.

O altă completare vizează conflictele de muncă.Se introducere prevederea ca pe durata concilierii unui conflict individual de munca oricare dintre părți poate fi asistată de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este. Inainte, textul legii prevederea ca partile pot fi asistate la negocierea incheierea sau modificarea CIM de catre un tert, nespecificandu-se calitatea acestuia. De asemenea, se mai completeaza codul muncii cu prevederea ca si pe durata concilierii intre parti poate interveni un contract de confidentialitate.

Detaliat, am scris despre aceasta lege in articolul: Codul muncii modificat prin Legea 213 din 30.09.2020

5. Legea nr. 298 din 24 decembrie 2020 care intrat in vigoare in 27.12.2020.

Modificarile aduse sunt:

1.introducerea unei noi situatii in care CIM poate fi suspendat din initiativa angajatorului (art. 52 alin (1) lit. f)) , respectiv : f) pe durata suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență potrivit art. 93 alin. (1) din Constituția României, republicată.

2.se introduce un nou articol – art. 53.1 care prevede ca in cazul suspendării temporare a activității și/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgență potrivit art. 93 alin. (1) din Constituția României, republicată, salariații afectați de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizație plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menținerii stării de asediu sau stării de urgență, după caz.

Am scris detaliat despre Legea 298 in articolul: Incepand cu 27.12.2020 intra in vigoare modificarile aduse Codului muncii prin L 298/2020.

Noutati si informatii fiscale si contabile 2021 – comanda aici.

Articole similare

Comentariul tau aici