Serviciul de depunere online a declaratiilor si SPV – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

ANAF a pus la dispoziția contribuabililor:

  • SERVICIUL DE DEPUNERE ON-LINE a declaratiilor fiscale;
  • SERVICIUL SPATIU PRIVAT VIRTUAL.

“Ce sunt aceste servicii, cum le puteti accesa si ce avantaje aveti daca le utilizati?

Serviciul de depunere on-line a declaratiilor fiscale este disponibil pe site-ul ANAF. Trebuie sa stiti insa, ca pentru a transmite declaratiile fiscale on-line aveti nevoie de un certificat digital calificat.

Utilizarea acestui serviciu va ofera urmatoarele avantaje:

  • reducerea timpului, intrucat nu trebuie sa va mai deplasati la administratia fiscala;
  • economisirea resurselor materiale si financiare (hartie, cheltuieli cu personalul, transport, etc);
  • utilizarea unui singur certificat calificat pentru transmiterea mai multor declaratii;
  • depunerea declaratiilor on-line se poate efectua la orice ora.

Serviciul Spatiu Privat Virtual este un serviciu prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor in legatura cu situatia dvs. fiscala. El consta in punerea la dispozitie a unui spatiu virtual, aflat pe serverele MFP/ANAF. Acesta este disponibil pe site-ul ANAF iar autentificarea se poate face pe baza de credentiale (nume utilizator si parola) sau pe baza certificatului digital calificat.

De ce sa utilizati SPV? 

Pentru ca:

  • este usor de accesat;
  • nu implica nici un cost;
  • poate fi accesat de pe orice dispozitiv mobil cu conexiune la Internet;
  • este disponibil 24h/24h;
  • nu trebuie sa va deplasati la sediul administratiei fiscale sau la oficiul postal pentru a primi un act administrativ fiscal;
  • va permite vizualizarea obligatiilor de plata;
  • va permite sa depuneti electronic declaratii fiscale si va permite sa primiti electronic documente si acte administrativ fiscale.”

Iata cateva din intrebarile si raspunsurile publicate, pe site-ul ANAF, in data de 25.10.2017:

a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, se pot depune Chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in / plecarea din Romania online prin SPV?”

a.) Raspuns ANAF: “Momentan nu, dar SPV este o aplicaţie în curs de dezvoltare şi implementarea posibilităţii depunerii Chestionarului la care faceţi referire, este printre primele priorităţi.”

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. As dori sa stiu daca inregistrarea unui contract de inchiriere impreuna cu declaratia 220, precum si rezilierea acestuia se pot depune prin intermediul SPV?”

b.) Raspuns ANAF: “Da, contractul se va depune ca anexa (atasament) la formularul 220.”

c.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua. Dacă am cont pe Spațiul Virtual ca persoană fizică, pot să am încă un cont ca PFA? Ce trebuie să fac pentru asta? Contul de PFA se poate accesa și altfel decât cu certificat calificat? Mulțumesc.

c.) Raspuns ANAF: “Puteți avea cont în SPV și pentru PFA. Contul SPV pentru PFA este similar cu ce pentru persoanele juridice şi accesarea se face doar pe baza unui certificat calificat pe care sa îl înregistrați pe portalul ANAF.”

d.) Intrebare contribuabil: “Cand se pot depune si declaratiile 010 online?”

d.) Raspuns ANAF: “Incepând cu 01 ianuarie 2018 declarația 010 nu se va mai depune, aceasta va fi inlocuită de formularul 700 “Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal”, care in conformitate cu OPANAF 2372/2017 se va depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.”

e.) Intrebare contribuabil: “Va rugam sa ne precizati baza legala (lege,ordin,etc) cu privire la depunerea declaratiei 150 insotita de procura notariala pentru CONTRIBUABILII MICI. Multumesc!”

e.) Raspuns ANAF: “Procedura de depunere a declarațiilor prin mijloace de depunere la distanță pentru toți contribuabilii este prevăzută la art.1 alin (2) coroborat cu art.2 alin. (4) in OPANAF 2520/2010 astfel cum a fost modificat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2568/2010.”

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare