Consiliul pentru standarde internationale de contabilitate (IASB) cu sediul la Londra si-a inceput activitatea in 2001. Scopul sau este de a elabora un set unic de standarde de contabilitate , globale, care sa solicite informatii transparente si comparabile pentru raportarile financiare pentru obiective generale.
IASB este ales si finantat de Fundatia Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASC) .
IASB isi publica standardele intr-o serie de lucrari denumite Standarde Internationale de Raportare Finaciara (IFRS-uri).
La inceputul activitatii sale, IASB a adoptat toate standardele publicate de predecesorul sau, Consiliul Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate.
Termenul Standarde Internationale de Raportare Financiara cuprinde:
1. IFRS-uri;
2. IAS-uri;
3. Interpretari emise de Comitetul pentru Interpretari Internationale de Raportare Financiara (IFRIC) sau de predecesorul sau, Comitetul permanent pentru interpretari (SIC)
Conceptele de baza :
• Contabilitate de angajamente : efectele trazactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit ) si sunt inregistrate in evidentele contabile si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente. Astfel, situatiile financiare intocmite in baza acestui principiu ofera utilizatorilor o imagine atat despre tranzactiile trecute care au determinat incasari sau plati cat si despre obligatiile viitoare de plata in viitor si resursele privind incasarile viitoare.
• Continuitatea activitatii: situatiile financiare sunt intocmite pornind de la ipoteza ca o entitate isi va continua activitatea si in viitorul previzibil.Astfel se presupune ca entitatea nu are nici intentia si nici nevoia de a lichida sau de a-si reduce in mod semnificativ activitatea; in cazul in care se constata aceasta posibilitate ar putea fi nevoie ca situatiile financiare sa fie intocmite pe o baza de evaluare diferita.