• Începând cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii, alţii decât societăţi comerciale bancare, organizaţii nonprofit si contribuabili care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie a anului urmator.
• Pentru câştigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, realizate începând cu data de 1 ianuarie 2013 inclusiv, nu se efectuează plăţi anticipate în cursul anului fiscal, în contul impozitului anual datorat.
• Incepând cu 1 ianuarie 2013, se introduce sistemul TVA la încasare, respectiv exigibilitatea taxei la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii.
Cine va aplica acest sistem ?
Aplicarea este obligatorie pentru:
• persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România şi a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei;
• persoane impozabile, care au sediul activităţii economice în România şi care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, de la data înregistrării în scopuri de TVA.
Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 132 şi 133, realizate în cursul unui an calendaristic.
Persoana impozabilă care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifră de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă este înregistrată din oficiu în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care aplică sistemul de la data înscrisă în decizia de înregistrare în registru.
Dacă în cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la încasare se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.
- Pe facturi se va inscrie menţiunea „TVA la încasare” pentru operaţiunile pentru care contribuabilii sunt obligaţi să aplice sistemul;
- Cei care aplică sistemul TVA la încasare vor menţiona în jurnalele pentru vânzări facturile emise pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la încasare, chiar dacă exigibilitatea taxei nu intervine în perioada fiscală în care a fost emisă factura. Jurnalele se vor completa si cu alte informatii precum : numărul şi data documentului de încasare sau data la care a expirat termenul de 90 de zile , valoarea integrală a contravalorii livrării de bunuri/prestării de servicii, inclusiv TVA;baza impozabilă şi TVA aferentă, valoarea încasată, inclusiv TVA, precum şi baza impozabilă şi TVA exigibilă corespunzătoare sumei încasate sau, după caz, la expirarea termenului-limită de 90 de zile se evidenţiază dacă există diferenţe de sume neîncasate, care devin exigibile, precum şi baza impozabilă şi TVA exigibilă corespunzătoare sumei respective;diferenţa reprezentând baza impozabilă şi TVA neexigibilă.
• De la 1 ianuarie 2013 constituie contravenţie producerea de vinuri liniștite, sub limita de 1.000 hl de vinuri liniștite pe an, fără înregistrarea la autoritatea vamală teritorială.