Salariu mai mare cand exista zile de concediu de odihna ? – calcul comparativ

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Conform Codului Muncii, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor, si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in CIM, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de muncaaplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Indemnizatia de concediu de odihna

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioarecelei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Indemnizatia de concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.


Exemplu comparativ:

Presupunem ca salariatul X are in luna august un salariu brut de 1.900 lei. Acesta si-a luat in luna august 2018 (22 zile lucratoare) un numar de 5 zile de concediu de odihna. Pe de alta parte, in ultimele 3 luni anterioare celei in care s-au efectuat zilele de concediu de odihna acesta a inregistrat urmatoarele drepturi salariale:

  • mai (21 zile lucratoare) – 1.900 lei (brut);
  • iunie (20 zile lucratoare) – 1.900 lei (brut);
  • iulie (22 zile lucratoare) – 1.900 lei (brut).

Calcul: 

Indemnizatia de concediu de odihna = 5.700 lei brut (1.900 * 3) / 63 zile lucratoare (21+20+22) = 90 lei / zi.

5 zile de concediu de odihna =  90 lei/zi * 5 zile = 450 lei brut

17 zile lucrate din august = (1.900 lei brut / 22 zile lucratoare din august) * 17 zile lucrate = 1.468 lei brut

Salariu realizat in luna august = 450 lei + 1.468 lei = 1.918 lei brut adica un salariu net de 1.172 lei.

Daca salariatul nu si-ar fi luat in luna august cele 5 zile de concediu de odihna, atunci acesta ar fi realizat un salariu brut de 1.900 lei, adica un salariu net de 1.162 lei.

Se observa faptul ca daca salariatul si-a luat cele 5 zile de concediu de odihna, acesta a primit un salariu net mai mare cu 10 lei (in acest exemplu) decat daca acesta nu si-ar fi luat concediu de odihna.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare