Dolarul american este moneda de rezervă încă din anul 1944, atunci când a fost încheiat acordul de la Bretton Wood. În prezent, însă, USD este și cea mai tranzacționată monedă din lume – 88% dintre tranzacțiile valutare zilnice din 2019 au fost realizate în USD.
Deciziile de politică monetară ale FED din 2022 nu au făcut altceva decât să întărească dolarul american, însă volatilitatea generală a pieței care afectează și USD crește riscurile la care se expun companiile românești care importă produse din piețele unde USD este moneda de referință.
USD – moneda-refugiu a investitorilor în perioadele de criză
Ca să înțelegem evoluția USD în ultimii doi ani, de când a început pandemia de COVID-19, trebuie să vorbim despre FED (Rezerva Federală a SUA) și rolul pe care deciziile luate de această instituție influențează cursul dolarului american.
FED, prin FOMC (Federal Open Market Committee), ajustează dobânzile de referință în funcție de nevoile economiei S.U.A.. Dacă FOMC consideră că economia crește într-un ritm mult prea alert și există o posibilitate mare de apariție a inflației, FOMC crește dobânzile de referință. Dacă, în schimb, se preconizează că economia ar putea să intre în recesiune, FOMC ar putea lua decizia de a scădea dobânzile de referință. Spre exemplu, în timpul crizei financiare din anul 2008, FED a luat decizia de a menține rata dobânzii între 0% și 0.25%. Pe măsură ce economia s-a îmbunătățit în următorii ani, FED a început să crească rata dobânzii.
Pe durata pandemiei de COVID-19, evoluția pozitivă a USD poate fi pusă pe seama alegerii monedei americane ca monedă de refugiu,adică acea monedă către care se îndreaptă investitorii în momentul în care riscurile din piață sunt în creștere.
Creșterea dolarului american a continuat și în acest an, sugerând o redresare puternică a economiei din S.U.A.. În luna iunie, FOMC a publicat graficul de tip ”dot plot” care arată traiectoria ratelor dobânzii. Din analiza acestui grafic, reies două concluzii importante:
- Performanța dolarului american în comparație cu celelalte monede de schimb a fost puternică;
- Până la finalul anului 2023 se așteaptă încă două creșteri ale ratei dobânzii, semn al unei economii din ce în ce mai puternice.
Această evoluție pozitivă a dolarului american poate fi observată și pe piața din România:

Grafic 1. Evoluția USD raportat la RON în anul 2022
În anul 2022, minimul a fost atins în data de 13 ianuarie, atunci când dolarul american a fost 4.3131 RON, iar maximul a fost atins până în prezent în data de 28 septembrie, atunci când un dolar a fost echivalent cu 5.1794 RON.
Cumulat, moneda americană s-a apreciat în primele 3 trimestre din acest an cu o medie de 14%, simțită constant în creșterea prețurilor petrolului crud care stă la baza costului combustibililor și al energiei.
Dolarul american a câștigat teren în 2022 și în fața monedei Euro, în urma măsurilor luate de FED, dar și a intensificării tensiunilor din Europa, mai exact a războiului dintre Rusia și Ucraina. Scăderea valorii cursului USD/EUR a apărut și ca o divergență între FED și BCE – în timp ce FED a continuat să își înăsprească politica monetară, BCE a adoptat o poziție de susținere, considerând că nivelul ridicat al inflației este doar o fază de tranziție.

Grafic 2. Evoluția USD raportat la EUR în anul 2022
Ce factori pot genera creșterea sau scăderea volatilității USD pe final de 2022?
Creșterea sau scăderea volatilității USD pe final de 2022 poate fi influențată de evenimentele geopolitice, dar și de noile decizii de politică monetară luate de FED care, la rândul lor, depind de contextul și de datele macroeconomice.
Dacă inflația în SUA continuă să crească, FED va crește rata dobânzii pentru a controla prețurile de consum, iar valoarea USD în raport cu celelalte monede de referință se va aprecia.
Mecanismul din spatele acestor mișcări este destul de simplu – o rată mai mare a dobânzii atrage investiții străine și crește cererea pentru monedă. În schimb, atunci când rata dobânzii este mică (decizie luată de FED de cele mai multe ori pentru a stimula creșterea economică), investitorii s-ar putea orienta către alte țări, iar valoarea USD ar începe să scadă. Să nu uităm însă că evoluția USD depinde și de performanța celorlalte monede la cursul de schimb. Specialiștii preconizează că perechea de schimb USD/EUR va încheia T4 din 2022 la 0.96.
Vulnerabilități ale tranzacțiilor în USD
Incertitudinile din piața valutară mențin un grad ridicat al volatilității majorității monedelor de schimb, iar USD nu face excepție de la regulă.
În acest caz, cele mai afectate vor fi afacerile de import-export, în special importatorii care lucrează cu companii din China, unde dolarul american este principala monedă de schimb.
O tendință observată în 2022 de analiștii AKCENTA pentru România a fost tranziția, chiar dacă temporară, către schimbul direct RON-CNY (yuan chinezesc). Un schimb mult simplificat, întrucât implică o reducere substanțială a costurilor de tranzacționare. Practic, schimbul este între două monede RON-CNY și nu între trei monede – RON-USD-CNY, rezultând un comision mai mic de transfer, dar și un timp mai redus pentru plată/încasare.
Dacă, însă, compania dumneavoastră este obligată contractual să tranzacționeze în USD, este recomandat să căutați un curs de schimb avantajos și un partener de schimb care să vă ofere posibilitatea tranzacționării tuturor monedelor în aceeași platformă.
Când riscul volatilității are un impact major în afacere, alegeți fixarea cursului
Să fiți la zicu evoluția unei monede poate părea doar încă o activitate inutilă adăugată unei liste bine-definite de priorități pragmatice ale afacerii dumneavoastră.
Realitatea este că fiecare tranzacție pe care compania dumneavoastră o realizează la un cost neoptimizat reprezintă o piedică în planurile de dezvoltare și o pierdere în buget. În timp de criză, cheltuielile acumulate inutil devin și mai apăsătoare, detaliu familiar pentru toți antreprenorii din import-export.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care recomandăm managerilor români să ia în considerare alternativele strategice. În cazul concret al volatilității USD, acoperirea riscului valutar este o variantă viabilă pentru controlul costurilor tranzacțiilor recurente, dar și pentru scăderea lor. Pentru tranzacțiile la vedere (SPOT) și pentru cele care nu au o recurență predictibilă, cursul valutar calculat în funcție de profilul de activitate al companiei dumneavoastră este o altă variantă ușor de pus în practică, având sprijinul unor specialiști în tranzacționare.
Cum puteți calcula beneficiul real al acestor soluții?
Intrați în contact cu AKCENTA – primul fintech din Europa centrală al cărei focus este să ajute companiile de orice dimensiune să economisească bani la fiecare tranzacție internațională.