Comunicat ANAF, 9 aprilie 2025
În luna martie 2025, Sistemul naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport a generat, la solicitarea utilizatorilor, un numar de 2.821.673 coduri UIT aferente partidelor de bunuri transportate. Din totalul acestora 75,51 % au fost emise pentru transportul la nivel național al bunurilor cu risc fiscal ridicat, diferența fiind alocate transporturilor internaționale de bunuri. Structura din punct de vedere al contribuabililor care au solicitat coduri UIT se prezintă invers proporțional, în sensul că, din totalul celor 37.011 contribuabili, numai 8.038 (21,72 %) au declarat transporturi de bunuri cu risc fiscal ridicat, în timp ce 28.973 (78,28 %) au declarat transporturi internaționale.
Ca urmare a monitorizării datelor din Sistemul RO e-Transport și a analizelor de risc efectuate de inspectorii antifraudă fiscală, au fost inițiate acțiuni țintite de control specific prin care au fost stabilite sume suplimentare datorate bugetului de stat în valoare de 20.822.005 lei, fiind instituite măsuri asigurătorii în valoare de 6.032.551 lei.
Monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri a fost completată cu activitatea de control în trafic desfășurată de inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală, accentul fiind pus pe bunurile transportate internațional, sens în care activitățile de control antifraudă au fost desfășurate în proximitatea căilor de acces rutier în/din România, în regim 24/7 atât pe timp de zi cât și de noapte, în timpul programului de lucru cât și în zilele nelucrătoare. Raportat la cerințele impuse prin aderarea României la Spațiul Schengen, au făcut obiectul controlului antifraudă 13.056 vehicule de transport ceea ce a reprezentat 3,22% din traficul monitorizat. În paralel, au fost organizate acțiuni de control pe principalele căi rutiere de comunicație și noduri de circulație.
Cu ocazia controalelor antifraudă desfășurate în mod operativ în trafic în luna martie au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 3.246.188 lei și s-a dispus confiscarea contravalorii bunurilor în valoare de 762.146 lei.
Activitatea de monitorizare și control desfășurată de ANAF-DGAF, cu scopul respectării prevederilor cadrului legal RO e-Transport, dar și pentru combaterea activităților ilicite de transport a bunurilor fără documente de proveniență legală, va continua în perioada următoare, atât în proximitatea punctelor de acces în/din România, cât și pe principalele drumuri și noduri rutiere din interiorul României.
Citeste si:
Modificari aduse Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj
