Reguli privind completarea registrului de casa

Registrul de casa este documentul de inregistrare operativa a incasarilor si platilor in numerar (lei sau valuta), efectuate prin casieria entitatii.

Iata cateva reguli de completare:

  1. Se intocmeste zilnic, in zilele in care exista operatiuni.
  2. Se completeaza pe baza documentele justificative de incasari/plati- de exemplu chitante, dispozitii de incasare/plata
  3. La finalul zilei, se stabileste soldul de casa care trebuie sa corespunda cu numerarul existent fizic in casierie
  4. Se completeaza distinct pentru lei respectiv valuta : 5311 –cont pentru casa in lei si 5314 cont pentru casa in valuta
  5. Durata de arhivare a registrului de casa este de 10 ani
  6. Nu exista un plafon al sumei pe care o poti lasa in casieria unitatii.

Nerespectarea reglementarilor contabile in ce priveste intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 300 lei la 4.000 lei.

In aplicatia de contabilitate de la SmartBill, registrul de casa se completeaza foarte usor in meniul dedicat din sectiunea Casa si banca.

Se acceseaza Registrul de casa si se alege contul de casa aferent:

Dupa operare registrul se poate exporta in excel sau pdf.

In ce priveste continutul registrului de casa (in lei sau valuta), forma acestuia este reglementata in O 2634/2015 si prevede urmatoarele elemente:

  • nr.crt;
  • nr.act casa;
  • nr.anexe;
  • explicatii;
  • incasari;
  • plati.

Restrictii la tranzactiile cu numerar

Un lucru foarte important este faptul ca tranzactiile cu numerar sunt supuse unor limite maximale (Legea 70/2015).

Exista urmatoarele restrictii:

Limite la incasari:

  • plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana (cu exceptia magazinele de tipul cash and carry la care limita unui plafon zilnic este de 10.000 lei de la o persoana)

Limite la plati:

  • plafon zilnic de 5.000 lei/persoana si nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi (exceptie : plati catre magazinele de tipul cash and carry care sunt in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei)

Limite la avansuri pentru decontare:

  • plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise:

  • incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
  • platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry.

Articole similare

Comentariul tau aici