Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Exista situatii in care societatile repartizeaza dividende trimestriale in cursul anului, insa la finalul anului, datorita faptului ca in trimestrul 4 al anului se inregistreaza pierdere, se constata ca sumele repartizate sub forma de dividende depasesc plafonul maxim posibil, astfel ca este necesara o regularizare.
Exemplu:
In cursul anului 2025 se repartizeaza dividende trimestriale brute in suma de 100.000 lei.
Evidentierea repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar:
463 Creanțe reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar = 456 Decontări cu acționarii/asociații privind capitalul 100.000
Retinerea impozitului pe dividende:
456 Decontări cu acționarii/asociații privind capitalul = 446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate 10.000
Plata dividendelor nete
456 Decontări cu acționarii/asociații privind capitalul = 5121 Conturi la banci in lei 90.000
Plata impozitului
446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate = 5121 Conturi la banci in lei 10.000
In T4 societatea inregistreaza pierdere, astfel ca suma totala disponibila pentru repartizare pentru anul 2025 este doar de 90.000 lei. Deci s-au distribuit dividende in plus cu 10.000 lei.
La inceputul anului urmator incheierii exercitiului in care s-au repartizat dividende trimestriale:
Inchiderea contului de profit si pierdere:
121 Profit sau pierdere = 1171 Rezultatul reportat reprezentând profitul nerepartizat sau pierderea neacoperită 90.000
Inregistrarea dividendelor de plata finale, conform situatiilor financiare anuale:
1171 Rezultatul reportat reprezentând profitul nerepartizat sau pierderea neacoperită = 457 Dividende de plata 90.000
Compensarea contului 457 cu 463:
457 Dividende de plata = 463 Creanțe reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar 90.000
Restituirea de catre asociati a sumei platite in plus in termen de 60 de zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale:
5121 Conturi la banci in lei = 463 Creanțe reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar 9.000
Evidentierea impozitului platit in plus :
446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate = 463 Creanțe reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar 1.000
Restituirea impozitului:
5121 Conturi la banci in lei = 446 Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate 1.000 lei
Ce se intampla cu impozitul de platit in plus?
Pentru impozitul platit in plus se aplica prevederile Ordinul 765/2022 privind Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuală a dividendelor distribuite parţial în cursul anului.
În situația în care din regularizarea anuală a dividendelor plătite ca urmare a distribuirii parțiale în cursul anului a acestora, denumită în continuare regularizare anuală a dividendelor, rezultă sume de restituit de la buget, plătitorul de dividende poate solicita restituirea acestora.
În situația în care plătitorul de dividende constată că sumele distribuite au fost mai mari decât dividendele datorate, acesta corectează debitele reprezentând impozit pe dividende declarate la organul fiscal central competent în administrarea obligațiilor fiscale ale acestuia, denumit în continuare organ fiscal competent, prin depunerea unei declarații rectificative în care se evidențiază suma reprezentând impozit pe dividende rezultată ca fiind plătită în plus ca urmare a regularizării anuale a dividendelor, după restituirea de către asociați/acționari a dividendelor.
Ulterior depunerii declarației rectificative, plătitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declarație de regularizare/cerere de restituire a impozitului pe dividende.
Declarația de regularizare/Cererea de restituire a impozitului pe dividende se depune la organul fiscal numai după restituirea de către asociați sau acționari a dividendelor distribuite în plus.
