Reevaluarea imobilizarilor si soldurilor in valuta la final de 2018

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Pe langa tranzactiile uzuale din contabilitate: achizitii, vanzari, deplasari, care au la baza documente incheiate cu parteneri (furnizori, clienti, angajati, etc) exista mai multe tranzactii care se inregistreaza in contabilitate ca urmare a unor reglementari contabile care au ca scop reflectarea corecta in situatiile financiare a valorii reale a unor active sau pasive.

Astfel de inregistrari sunt:

  • reevaluarea imobilizarilor – care urmareste reflectarea imobilizarilor la o valoare justa si nu la un cost istoric care ar putea sa nu mai corespunda situatiei actuale sau
  • reevaluarea la curs valutar – care are in vedere reflectarea in contabilitate a elementelor exprimate in valuta la un curs actual, si nu unul istoric care difera cu mult de cel prezent.

Datorita faptului ca toate operatiunile efectuate in contabilitatea romaneasca trebuie efectuate in moneda nationala (RON), una dintre activitatile recurente pe care un contabil/economist trebuie sa o efectueze, este aceea de reevaluare lunara a soldurilor in valuta.

Mai exact, toate disponibilitatile precum si alte valori de trezorerie care sunt in valuta, se vor reevalua la cursul de schimb comunicat de BNR pentru ultima zi din luna pentru care se efectueaza reevaluarea.

Dupa cum este mentionat si in Ordinul 1802/2017, „Operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii respective. In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).”

In urma acestor reevaluari se vor constata diferente de curs valutar care trebuie recunoscute in contabilitate, fie ca venituri (cand avem un castig din reevaluare), fie ca si o cheltuiala (cand avem o pierdere din reevaluare).

Aceste reevaluari desigur ca au si implicatii fiscale, fiindca genereaza si venituri si cheltuieli, insa inregistrarea lor nu este optionala.

Ce note contabile trebuie sa efectuezi?

  • Castig din reevaluare (venit):

% = 7651 

                                                        5124

                                                        5314 

                                                        5412 

  • Pierdere din reevaluare (cheltuiala):

6651 = %

                                                                          5124 

                                                                          5314 

                                                                          5412 

Reevaluarea soldurilor in valuta presupune, pe langa inregistrarile contabile, efectuarea unor calcule care in functie de nivelul activitatilor din societate pot sa fie destul de complexe, iar sumele calculate sa aiba valori semnificative.

Atentie! Daca o microintreprindere va realiza venituri din diferente de curs valutar, potrivit reglementarilor din Codul Fiscal, acestea nu se vor include in baza de calcul a veniturilor unei microintreprinderi.

Pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila se adauga in ultimul trimestru (trimestrul IV) al perioadei impozabile, in cazul contribuabililor care isi inceteaza existenta, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar / veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar / cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.

Articole similare

Comentariul tau aici