Reducerea temporara a timpului de munca -indemnizatie, taxare, monografie, restrictii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

OUG nr. 132 din 7 august 2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, publicata in MOF 720 din 10.08.2020, arata ca:

  • în cazul reducerii temporare a activității determinate de instituirea stării de urgență/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.
  • reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.
  • reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.
  • decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile și drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii și se transmite în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară producerii acesteia.

Este important de mentionat ca aceasta decizie se inregistreaza in REVISAL, conform prevederile legale,  cel tarziu cu o zi  inainte de inceperea aplicarii acestei masuri.

SmartBill a completat modulul de salarizare cu o noua facilitate – pentru evidenta reducerii temporare a timpului de munca, astfel incat angajatorii sa poata inregistra usor acesta masura.

Se poate introduce aici data de inceput si de sfarsit, timpul de munca redus si orarul zilnic: ora sosire, ora plecare si pauza de masa.

Aplicatia va calcula automat sumele brute care se vor putea recupera de la stat prin diminuarea timpului de munca. Astfel, nu va mai trebui sa calculezi nimic manual.

Indemnizatia -calcul si impozitare

  • Pe durata reducerii timpului de muncă salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
  • Indemnizația este suportată de angajator și se achită la data plății salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru șomaj după îndeplinirea de către angajator a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.
  • Indemnizația reprezintă venit de natură salarială și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale.
  • In situația în care, în cursul aceleiași luni, salariatul obține atât venituri din salarii, cât și indemnizație, în vederea impozitării, acestea se cumulează, în vederea acordării deducerii personale.
  • Indemnizația se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru indemnizația de șomaj, acordată potrivit Legii nr. 76/2002.
  • Angajatorii datorează contribuția asiguratorie pentru muncă atât pentru drepturile salariale aferente timpului de muncă lucrat, cât și pentru indemnizația respectiva

In SmartBill indemnizatia se reflecta diferit pe fluturasul de salarii si pe statul de plata:

In notele contabile care se genereaza automat, indemnizatia bruta care se va recupera de la stat se evidentiaza in contul 4382:

Drepturi si interdictii

  • Pe perioada de aplicabilitate a acestei măsuri sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus, precum și subcontractarea de activități desfășurate de salariații al căror timp de muncă a fost redus. Interdicția se raportează și la nivel de filială, sucursală sau alte sedii secundare definite de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Pe perioada de aplicabilitate a măsurii, salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, proporțional cu timpul efectiv lucrat.
  • Pe perioada aplicării măsurii, salariații afectați de această măsură nu pot efectua muncă suplimentară la același angajator.
  • Pe perioada aplicării măsurii, salariaților afectați nu le poate fi redus programul de lucru în temeiul art. 52 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
  • în cazul angajatorilor care aplică măsura, acordarea de bonusuri, precum și alte adaosuri la salariul de bază pentru structura de management a angajatorului se efectuează după finalizarea perioadei de aplicare a măsurii.
  • În lunile în care se aplică reducerea timpului de muncă, angajatorul nu poate iniția concedieri colective.

Reducerea timpului de munca mentionata se va reflecta in programul de contabilitate SmartBill automat si in pontaj si in condica de prezenta.

Conditii pentru angajatori

Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă în condițiile de mai sus și poate solicita decontarea indemnizației dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;

b) reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii reducerii timpului sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior. În cazul organizațiilor neguvernamentale, precum și al angajatorilor din categoria reglementată de OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raportează la veniturile realizate.

Aplicatia SmartBill Conta urmeaza sa fie completata cu posibilitatea descarcarii rapoartelor gata completate pentru depunerea la AJOFM in vederea recuperarii sumelor.

Articole similare

Comentariul tau aici