Recuperarea TVA din state membre ale Uniunii Europene

 

Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA stabiliti in Romania care efectueaza achizitii de bunuri sau servicii in alte state membre trebuie sa cunoasca faptul ca data de  30 septembrie este data limita pana la care se poate depune cererea de rambursare a TVA achitata in alt stat membru (formularul 318).

Persoanele impozabile stabilite in Romania care efectueaza achizitii de bunuri sau servicii in alte state membre pot solicita rambursarea TVA pentru urmatoarele categorii de bunuri si servicii:

-combustibil;

-inchiriere de mijloace de transport si cheltuieli legate de acestea;

-taxe rutiere de acces si utilizare a drumurilor;

-cazare, catering, restaurant;

-acces la targuri si expozitii, activitati de divertisment, spectacole;

-alte bunuri livrate si servicii prestate.

Pentru a putea beneficia de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau drept de deducere. Daca este o persoana impozabila cu regim mixt, statul membru de rambursare poate restitui numai acea parte din TVA care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.

Cererea de rambursare se depune pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii facturate pe parcursul perioadei de rambursare, pentru care TVA a devenit exigibila inainte sau la momentul facturarii, sau pentru care TVA a devenit exigibila pe parcursul perioadei de rambursare , daca achizitiile au fost facturate inainte ca TVA sa devina exigibila.

Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum trei luni calendaristice. Daca cererea de rambursare vizeaza o perioada mai mica de un an, dar mai mare de trei luni, cuantumul TVA pentru care se solicita rambursarea nu poate fi mai mic de 400 de euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
Daca cererea de rambursare se refera la o perioada de un an calendaristic, sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 de euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.

Cererea de rambursare, formular 318, se depune in format electronic la organul fiscal competent din Romania, in conditiile in care contribuabilii in cauza trebuie sa detina un certificat digital calificat.

Cererea depusa initial se poate rectifica prin depunerea unei noi cereri, bifand casuta corespunzatoare de pe formular, inscriind facturile care au fost acoperite de de cererea de rambursare precedenta. Astfel, cererea de rambursare nu trebuie sa contina documente noi.

Cererea rectificativa se depune pentru fiecare perioada pentru care se fac rectificari.

Organul fiscal competent din Romania nu inainteaza cererea statului membru de rambursare in cazul in care contribuabilul solicitant nu este persoana impozabila in sensul TVA, daca efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii scutite fara drept de deducere, sau daca beneficiaza de scutirea pentru mici intreprinderi.

Sursa: AJFP Calarasi

Articole similare

Comentariul tau aici