Reamintire: Masurile fiscal-bugetare prin care firmele pot amana plata unor taxe pana la 25 decembrie 2020 (OUG 181/2020)

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Prin OUG 181 publicata in 26 octombrie 2020 s-a decis :

  • prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi si penalitati pentru obligatiile fiscale neachitate la termen, pentru care scadenta s-a implinit dupa declansarea starii de urgenta;
  • organele fiscale nu vor incepe executarea silita(poprirea pe salar amanata) pana la data de 25 decembrie 2020, dand posibilitate debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilitatilor fiscale oferite corespunzator situatiei fiscale.

Ce prevederi aduce OUG 181 ?

Nu se datoreaza impozit specific pentru domeniul HORECA pana la data de 31.12.2020

Se introduce posibilitatea esalonarii la plata pentru o perioada de 12 luni pentru obligatiile bugetare si accesorile a caror scadenta  s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala

Aceasta masura are ca scop sustinerea contribuabililor aflati in dificultate, generata de lipsa de lichiditati financiare, in urma crizei provocate de pandemia Sars-Cov-2.

Pentru acordarea esalonarii contribuabilul, trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

a)depunerea cererii pana la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. La cerere, debitorul poate anexa graficul de esalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de esalonare;
b) sa nu inregistreze obligatii bugetare restante la data declararii starii de urgenta si neachitate ulterior.
c) sa nu se afle in procedura insolventei;
d) sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
e) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale;
f) sa nu i se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolvența sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie!

Esalonarea la plata nu se acorda pentru sume de pana la 500 de lei – in cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei – in cazul persoanelor juridice.

Pot beneficia de esalonare simplificata si debitorii aflati in insolventa pentru obligatiile curente care au aparut dupa declararea starii de urgenta, dar si pentru cei care au esalonare la plata conform Codului de procedura fiscala.

Reglementarea tratamentului fiscal al cheltuielilor cu testarea angajatilor de Sars-COV-2

Conform art. 68 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal cheltuielile cu testarea angajatilor sunt deductibile – contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID – 19 efectuate pentru contribuabil, cu scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS – Cov – 2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii individual sau intr-o forma de asociere, pe perioada instituirii starii de urgenta sau alerta, potrivit legii.

Conform art. 76 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului  , pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta.

Conform art. 142 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca.

Amanarea termenului pentru care se fac rambursari de TVA cu verificare ulterioara pana la data de 25 ianuarie 2021

Articole similare

Comentariul tau aici