Royal Bank of Scotland (RBS) a fost amendata cu 390 mil. lire (610 mil. dolari) de catre autoritatile din UK si SUA pentru implicarea sa in scandalul legat de fixarea ratei LIBOR.
Autoritatea pentru servicii financiare din UK a emis o decizie de amenda de 87.5 mil lire in timp ce organele de reglementare din SUA au stabilit o amenda de 300 mil. lire.
Nivelul amenzii este cu 100 mil. lire mai mare decat cel impus in trecut bancii rivale, Barclays, pentru operatiuni similare.
Banca a declarat ca cele 300 mil. lire datorate autoritatilor din SUA vor fi platite utilizand bani recuperati din bonusuri platite deja si din economii care se vor face la viitoarele bonusuri.
Conform declaratiilor presedintelui bancii, au existat multe puncte slabe in sistemul bancii si in controalele interne, si in integritatea unui grup de angajati ai bancii.
Investigatorii au gasit ca traderii RBS au colaborat cu alti traderi pentru a incerca sa stabileasca rata Libor intre anii 2006 si 2010. Aceasta practica avea ca scop obtinerea de castiguri prin investitii in swap-uri pe rata dobanzii- instrumente financiare care permit investitorilor sa mizeze pe evolutia ratei dobanzii, care poate fi influentata de rata Libor.
Autoritatile din SUA au declarat ca manipularea ratei Libor a continuat chiar si dupa ce traderii au aflat de deschiderea investigatiei.
Directorul departamentului de investment banking, John Hourican, va parasi si el banca.
Rata Libor (London Inter Bank Offered Rate) este rata la care bancile din Londra isi imprumuta bani pe termen scurt, intr-o anumita valuta. Rata Libor se calculeaza in fiecare dimineata de catre compania financiara Thomson Reuters, pe baza ratelor dobanzii furnizate de membrii British Bankers Association.