Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
La Senatul Romaniei a fost inregistrata spre dezbatere o propunere legislativa privind adaosul comercial prin modificarea Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.
Legea 12/1990, in formatul in vigoare in prezent poate fi gasita AICI.
Una dintre prevederile acesteia se refera la adaosul comercial practicat de comerciati. Mai precis, la art. 1 alin f) se arata ca: Următoarele fapte reprezintă activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite şi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
...f)nedeclararea de către operatorii economici la organele fiscale, înainte de aplicare, a adaosurilor comerciale şi a celor de comision;
Sanctiunea prevazuta de aceeasi lege pentru aceasta contraventie este amenda cuprinsa intre 2.000 si 20.000 lei.
Prin propunerea legislativa inregistrata se urmareste eliminarea obligatiei depunerii acestei declaratii.
Iata ce se arata in nota de fundamentare: „in realitate, este vorba de o norma desueta care a supravietuit pana in prezent si genereaza o birocratie inutila in plus pentru operatorii economici, dar si riscul real al aplicari unor amenzi desi nu exista un prejudiciu sau vatamarea vreunui interes.
Mai mult, intrucat economia de piata presupune o varietate enorma de produse, dar si diferente considerabile intre preturile de achizitie a bunurilor intermediare si preturile de vanzare ale operatorilor economici, care se schimba cu trecerea timpului, este practic imposibil de prevazut asa zisul adaos comercial practic. Din acest motiv, in practica, declaratia adaosului comercial, pentru care nici macar nu exista un tipizat agreat sau implementat de guvem, se face pentru intervale generale si atotcuprinzatoare de tipul „intre 0-9999%”.
S-au mai dat amenzi in ultimii ani pentru aceasta contraventie ?
Inspectorii ANAF au aplicat in anul 2017 un numar de 4 amenzi in cuantum de 31,500 de lei si in anul 2018 un numar de 3 amenzi in cuantum de 18.000 de lei. In mod inexplicabil, in anul 2019 s-au aplicat de peste 10 ori mai multe amenzi, respectiv 49 de amenzi in cuantum de 868.000 de lei. Toate acestea pentru nedepunerea unei declaratii care nu are nici un alt efect decat ferirea de riscul unei amenzi.
Trebuie subliniat ca acestea sunt amenzi aplicate nu doar de inspectorii ANAF, existand posibilitatea aplicarii lor inclusiv de aparatul de specialitate al primarului, de organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera.
Masura este buna, activitatea antreprenorilor si contabililor trebuie degrevata de astfel de declaratii inutile. Scopul oricarei afaceri este sa aduca profit, sa creeze locuri de munca si mai putin sa isi utilizese resursele pentru a depune declaratii fara scop fiscal, doar pentru a se feri de amenzi .