Proiectul legii privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale a fost publicat de Ministerul Muncii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Conform jalonului 215 din Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii R6. Reforma sistemului public de pensii, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.

In 20 decembrie 2022, Ministerul Muncii a publicat proiectul legislativ pentru modificarea și completarea unor acte normative
din domeniul pensiilor de serviciu.

Ce sunt aceste pensii de serviciu?

În prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu s-a creat un regim juridic special de pensionare, pentru anumite categorii socio – profesionale, derogatoriu de la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

În prezent, pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile actelor normative, şi anume: partea contributivă şi un supliment din partea statului, care, prin însumarea cu pensia contributivă, reflectă cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială.

Acte normative individuale cu caracter special, se refera la6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, personalul Curții de Conturi.

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii, din punct de vedere contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale. Noul cadru legislativ nu va permite crearea unor noi categorii de pensii și nicio pensie nu va putea depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.

Schimbarile preconizate:

-Pensiile de serviciu urmează a fi calculate plecând de la contributivitate, vechime în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut.
-Stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.
-Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se propun criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora.
-Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au în vedere venituri de natură salarială realizate pe o durată mai lungă de activitate a potențialilor beneficiari care să fie similar stagiului minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii.
-Determinarea cuantumului pensiilor de serviciu urmează a se realiza pe baza unui procent ajustat, aplicat la baza de calcul, față de cel aplicat în prezent, având ca rezultat reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat.
-De asemenea, se propune să crească vârsta de acces la pensia de serviciu iar vechimea în serviciu să fie majorată.
-În aceste condiții, cuantumul pensiei de serviciu este corelat cu calitatea de asigurat al sistemului public de pensii, pensiile de serviciu apropiindu-se de cuantumul pensiilor din sistemul public ca drept colateral al obligaţiei de a participa la sistem.
-Redimensionarea cuantumului pensiilor de serviciu nu este echivalentă cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu dar se urmărește faptul ca, în cuantumul obligaţiei publice la care este angajat bugetul de stat, drepturile de pensii sa scadă față de acest moment.
-Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează nici cu o restrângere a unui drept constituţional ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare.
-Prin proiectul de act normativ se aduc modificări actelor normative care instituie această categorie de pensie cu privire la categoria pensiei de serviciu, respectiv condiții de eligibilitate, modul de calcul.
-Prin urmare, în vederea restaurării principiilor echităţii şi egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului de pensii, dar şi pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat se impune modificarea actelor normative cu caracter special care instituie categoria pensiei de serviciu.

Articole similare

Comentariul tau aici