Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul de Finante a publicat in 02.09.2021 un proiect care aduce cateva modificari reglementarilor contabile, mai precis Ordinului 1802/2014 si Ordinului 2.844/2016.
Ce se modifica?
- Beneficii acordate angajaților:
În O1.802/2014 sunt cuprinse prevederi cu privire la tratamentul contabil aplicabil beneficiilor acordate angajaților atât direct de către entitatea raportoare, cât și de către societatea-mamă a entităţii raportoare sau de o altă societate din grup, insa nu este menționat expres cazul în care tranzacția din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea raportoare plătește pentru instrumentele de capitaluri proprii pe care angajații le primesc direct de la societatea-mamă a entităţii raportoare sau de la o altă societate din grup.
Prin proiectul de ordin se menționează expres faptul că dacă tranzacția din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea raportoare plătește pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate angajaților, aceasta contabilizează acordarea instrumentelor de capitaluri proprii, în mod distinct de angajamentul de rambursare din cadrul grupului.
2.Primele situații financiare anuale întocmite de persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România și al căror exercițiu financiar coincide cu anul calendaristic:
Reglementările contabile aplicabile operatorilor economici cuprind prevederi referitoare la contabilitatea operațiunilor derulate de persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România. Acestea au fost introduse prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 762/5 iulie 2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile.
Sub aspectul primelor situații financiare anuale întocmite de aceste entități, actualele reglementări cuprind mențiuni exprese doar în ceea ce privește entităţile care au ales, potrivit legii, un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, nu și în ceea ce privește entitățile al căror exercițiu financiar coincide cu anul calendaristic.
Prezentul proiect precizează data la care se referă primele situații financiare anuale întocmite de entitățile menționate mai sus, respectiv 31 decembrie 2021.
3.Declarația nefinanciară întocmită de entități potrivit cerințelor cuprinse în reglementările contabile aplicabile:
Conform Legii contabilității nr. 82/1991, societăţile-mamă, definite astfel în reglementările contabile aplicabile grupurilor de societăţi, întocmesc şi prezintă şi situaţii financiare anuale consolidate, în condiţiile prevăzute de reglementările contabile aplicabile.
Prin reglementările contabile aplicabile operatorilor economici, și anume Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin O 1.802/2014, respectiv Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin O 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, au fost transpuse prevederile Directivei 2014/95/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce priveşte prezentarea de informaţii nefinanciare şi de informaţii privind diversitatea de către anumite întreprinderi şi grupuri mari.
O entitate este scutită de la obligația de a prezenta asemenea informații, în condițiile prevăzute de reglementările contabile.
Astfel, potrivit acestora, o entitate care este filială este scutită de obligaţia menționată dacă entitatea respectivă şi filialele sale sunt incluse în raportul consolidat al administratorilor sau în raportul separat al unei alte entităţi, întocmit în conformitate cu prevederile cuprinse în reglementările contabile.
În ceea ce privește entitățile obligate să prezinte informații nefinanciare, prin Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 au fost introduse inclusiv prevederi referitoare la anumite categorii de informații pe care trebuie să le prezinte entitățile respective.
Prin proiectul de ordin se menționează expres că scutirea unei filiale de la obligația de a prezenta informații nefinanciare se aplică atunci când filiala respectivă este inclusă în situațiile financiare anuale consolidate întocmite de o societate-mamă potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
Introducerea unei prevederi explicite în acest sens se regăsește ca recomandare formulată în cadrul Raportului Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială pentru sprijinirea finanțării verzi .
Conform acestei recomandări, se consideră necesară „comunicarea explicită către piață a faptului că entitățile înregistrate în România a căror societate-mamă întocmește declarația nefinanciară, dar care nu raportează după reglementările contabile din România, nu sunt scutite de la întocmirea declarației nefinanciare în România”.
Se mai propune, de asemenea, completarea informațiilor care trebuie raportate de entități prin intermediul declarației nefinanciare, cu cele prevăzute la art. 8 din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088.
În funcție de natura informațiilor prezentate, acestea se vor raporta potrivit cerințelor art. 27 ale aceluiași Regulament.