Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Esti proaspat absolvent de studii economice superioare, la inceput de drum si nu stii in ce directie sa mergi? Noi iti venim in ajutor cu clarificarea anumitor notiuni de baza in ceea ce priveste exercitarea profesiei contabile.
Inainte de toate sa aflam ce este contabilitatea si ce presupune aceasta.
Conform legii nr. 82/1991 Legea contabilitatii, contabilitatea este definita ca fiind o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea desfasurata de societati.
Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.
Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala cat si in valuta.
Asadar, contabilitatea poate fi condusa de catre:
- Director economic;
- Contabil sef;
- Alte persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie;
- Contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii;
Cine poate fi director economic? Poate ti-ai deschis recent o firma si esti in cautarea unui contabil. Ei bine, daca ai studii economice superioare poti face tu acest lucru. Iar in acest caz nu este necesara o autorizatie CECCAR.
Persoanele desemnate sa indeplineasca functia de director economic sau contabil sef trebuie sa aiba studii economice superioare.
Prin persoana imputernicita se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii superioare.
In mare parte, in Romania, contabilitatea societatilor este condusa de catre contabili externi prin contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR
Pentru a dobandi calitatea de expert contabil este necesara o autorizare CECCAR, iar pentru obtinerea ei trebuie parcurse o serie de etape:
- Examenul de acces la stagiu
- Efectuarea stagiului
- Examenul de aptitudini
- Echivalarea examenului de admitere la stagiu
Pentru a deveni expert contabil si contabil autorizat trebuie retinut faptul ca accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere. Media notelor obtinute la examen trebuie sa fie 7 si minim nota 6 la fiecare disciplina. In urma promovarii, candidatii admisi trebuie sa urmeze un stagiu de trei ani. In toti acesti trei ani, acestia vor beneficia de pregatire profesionala (teoretica si practica).
Absolventii de master in domeniul economic pot avea acces la stagiu fara sustinerea unui examen daca sunt incheiate protocoale intre universitate si Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Care sunt principalele tipuri de contabilitate?
Contabilitatea primara presupune intocmirea documentelor contabile justificative ce stau la baza inregistrarii in jurnale. Practic, contabilitatea primara se refera la intocmirea unor documente (facturi, deconturi, chitante) si registre contabile.
Contabilitatea financiara se ocupa de transpunerea tranzactiilor ce au loc intr-o firma intr-o anumita perioada de timp, in infomratii contabile.
Contabilitatea de gestiune/manageriala se adreseaza strict personalului intern. Urmareste productia, calculatia costurilor, cheltuielile.
Contabilitatea institutiilor publice furnizeaza informatii ordonatorilor de credite cu privire la executia bugetelor de venituri si cheltuieli.
Buna ziua,as dori sa va adresez o intrebare;eu sant magaziner ,dar in afara de receptie,depozitare si eliberare de documente,mi sa propus sa inregistrez facturile de mat. si ob ,in programul de gestiune ai societatii , sa operez bonurile de consum si notele de transfer in acelas program.Mie mi se pare ca aceste documente trebuie facute de contabilul de gestiune.
O zi frumoasa.