Procedura privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, pentru activitătile de cercetare-dezvoltare desfăsurate prin mijloace proprii sau în colaborare/asociere/acord, în scopul valorificării, beneficiază de următoarele stimulente fiscale la calculul rezultatului fiscal :

  • deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proportie de 50%, a cheltuielilor efectuate în anul fiscal respectiv, eligibile pentru aceste activităti.
  • aplicarea metodei de amortizare accelerată si în cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitătilor de cercetare-dezvoltare.

Deducerea suplimentară se calculează trimestrial/anual.

În cazul în care se realizează pierdere fiscală, stabilită prin declaratia de impozit pe profit, aceasta se recuperează din profiturile impozabile obtinute în următorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Activitătile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea rezultatului fiscal trebuie să fie din categoriile activitătilor de cercetare aplicativă si/sau de dezvoltare tehnologică, relevante pentru activitatea desfăsurată de către contribuabili ܈si trebuie să îndeplinească simultan următoarele conditii:

– sunt cuprinse într-un proiect, care contine cel putin următoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfăsurare, domeniul de cercetare-dezvoltare, sursele de finantare, categoria rezultatului. – sunt din categoriile activitătilor de cercetare aplicativă si/sau de dezvoltare tehnologică.

  • valorificarea rezultatelor cercetării se poate realiza atât în folosul propriu, prin preluarea acestora în activitatea proprie, conform cerintelor activitătii industriale sau comerciale desfăsurate de contribuabil, cât si prin vânzarea rezultatelor cercetării sau utilizarea acestora în prestarea de servicii ori executarea de lucrări, precum si prin exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală rezultate.
  • în situatia în care activitătile de cercetare-dezvoltare sunt desfăsurate de mai multi contribuabili prin colaborare/asociere/acord, stimulentele fiscale se acordă fiecăruia dintre acestia, pe baza cheltuielilor eligibile efectuate. Cheltuielile eligibile efectuate de un contribuabil nu sunt luate în calcul la stabilirea stimulentelor fiscale acordate celorlalti contribuabili.
  • în situatia în care o parte dintre activitătile de cercetare-dezvoltare efectuate de un contribuabil sunt efectuate de un tert, la comanda sa, stimulentele fiscale se acordă acestuia, iar contribuabilul beneficiar nu va lua la calculul propriului stimulent fiscal cheltuielile înregistrate din partea acestui tert.
  • stimulentele fiscale se acordă separat pentru activitătile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfăsurat.
  • deducerile nu se recalculează în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare.

Cheltuielile eligibile luate în calcul la acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal sunt următoarele:

  • cheltuielile cu amortizarea sau cu închirierea imobilizărilor corporale si necorporale sau o parte din aceste cheltuieli aferentă perioadei de utilizare a imobilizărilor corporale si necorporale la activităti de cercetare-dezvoltare;
  • cheltuielile cu personalul care participă la activităti de cercetare-dezvoltare, inclusiv la activităti conexe în sprijinul acestora (documentare, efectuarea de studii, experimente, măsurători, încercări, schimb de experientă);
  • cheltuielile cu întretinerea si reparatiile imobilizărilor corporale si necorporale;
  • cheltuielile de exploatare, inclusiv: cheltuieli cu serviciile executate de terti, cheltuieli cu materialele consumabile, cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar, cheltuieli cu materiile prime, piese, module, componente, cheltuieli privind animalele de experiment, precum si alte produse, procese sau servicii similare folosite la activităti de cercetare-dezvoltare;
  • cheltuielile de regie, care pot fi alocate direct rezultatelor cercetării sau proportional, prin utilizarea unei chei de repartizare; cheia de repartizare este cea folosită de contribuabili pentru repartizarea cheltuielilor comune

În situatia în care cheltuielile eligibile nu sunt înregistrate în totalitate pentru activitătile de cercetare-dezvoltare, acestea vor fi alocate prin utilizarea unei chei de repartizare stabilite de contribuabil. Amortizarea accelerată în cazul aparaturii úi echipamentelor destinate activitătilor de cercetare-dezvoltare se realizează conform prevederilor art. 28 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările si completările ulterioare. În vederea determinării sumei ce reprezintă stimulentul fiscal, cheltuielile eligibile se însumează si se vor înscrie în registrul de evidentă fiscală.

Baza legala:

  • ORDIN Nr. 1056/4435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal
  • Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare

Material publicat de DGRFP Iasi

Articole similare

Comentariul tau aici