Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul de Finante a publicat in 28 iunie 2023 doua proiecte legislative privind modificarea procedurilor de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară si pe de alta parte in domeniul constructiilor.
1.In domeniul constructiilor
-se aduc clarificări referitor la situațiile în care, deși salariul brut de încadrare este cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, salariatul realizează venituri din salarii și asimilate salariilor mai mici de 4.000 de lei/lună.
Ca exemplu, cazul în care activitatea se desfășoară pentru o fracție din lună: contractul individual de muncă începe/încetează în cursul lunii, salariatul a beneficiat de concediu fără plată ș.a.m.d.
Astfel, în situațiile în care veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor, realizate în baza unui contract individual de muncă, sunt mai mici de 4.000 de lei/lună, se prevede faptul că facilitățile fiscale se acordă numai dacă este îndeplinită condiția ca acestea să fie calculate la un salariu brut de încadrare cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, de minimum 4.000 de lei lunar, pentru un program de lucru în medie de 165,333 de ore pe lună.
-in situaţia în care o persoană fizică realizează venituri, în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, încheiate potrivit legii, în aceeaşi lună, la acelaşi angajator, în vederea acordării facilităţilor fiscale se verifică mai întâi dacă fiecare contract individual de muncă respectă condiţia prevăzută la art. 60 pct. 5 lit. c) prima teză din Codul fiscal, respectiv dacă venitul brut este calculat la un salariu brut de încadrare entru 8 ore de muncă/zi de minimum 4.000 de lei lunar, în cazul contractului individual de
muncă cu normă întreagă, sau dacă venitul brut lunar este calculat proporţional cu salariul brut de încadrare pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi, în cazul contractului individual de muncă cu timp parțial. Pentru acordarea facilităţilor fiscale, veniturile aferente contractelor individuale de muncă care respectă condiţia de raportare la 4.000 de lei se cumulează. În acest caz, facilităţile fiscale se acordă pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor care cumulate nu depăşesc plafonul prevăzut la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal. Pentru partea care depăşeşte acest plafon nu se acordă facilităţile fiscale.
2.In sectorul agricol si industria alimentara
-se aduc clarificări referitor la noțiunea de angajator, în sensul în care aceasta include și orice entitate fără personalitate juridică, care desfășoară activități definite de cel puțin unul dintre codurile CAEN prevăzute la art.60 pct.7, lit.a) din Codul fiscal și indeplinește cumulativ condițiile de acordare a facilităților fiscale și, potrivit legii, poate să încheie contracte individuale de muncă. Ca exemplu, staţiunile didactice din structura instituţiilor de învăţământ superior agricol, care în conformitate cu prevederile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr.123/1993 privind organizarea şi funcţionarea staţiunilor didactice din structura instituţiilor de învăţământ superior agricol astfel cum a fost modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr.47/1999 „funcţionează ca subunităţi fără personalitate juridică în structura instituţiilor de învăţământ superior agricol, fiind finanţate din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări, precum şi din alte surse dobândite potrivit legii”.
-se aduc clarificări referitoare la sintagma „producția realizată și nefacturată” : cifra de afaceri luată în calcul pentru aplicarea facilităţilor fiscale este cifra de afaceri realizată pe bază de contract, comandă sau alte documente specifice sectorului agricol şi industriei alimentare, din activităţi aferente codurilor CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, şi acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări. Cifra de afaceri cuprinde inclusiv producţia realizată şi nefacturată care corespunde valorii produselor existente în stoc la sfârșitul perioadei de raportare, înregistrată în contabilitate la sfârşitul lunilor de raportare.
-se clarifică reglementările privind modalitatea de calcul a cifrei de afaceri în vederea aplicării facilităților fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară. Astfel, se precizează faptul că la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor, inclusiv prin unitățile proprii de desfacere.
-se reglementează faptul că veniturile din comercializarea produselor achiziționate de la membrii proprii, în scopul revânzării, de grupurile și organizațiile de producători din sectorul agricol, organizațiile de producători și alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit legislației comunitare și a legislației naționale specifice în vigoare, precum și de cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr.566/2004, cu modificările și completările ulterioare, se iau în calcul la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv de către aceste entități. Reglementarea a avut în vedere cadrul legal prin care se instituie obligația pentru anumite forme de organizare de tipul organizațiilor de producători să achiziționeze produsele membrilor proprii și să le comercializeze.