Pragul de semnificatie este nivelul, marimea unei sume peste care auditorul considera ca o eroare, o inexactitate sau o omisiune poate afecta regularitatea si sinceritatea situatiilor financiare, cat si imaginea fidela a rezultatului, a situatiei financiare si a patrimoniului intreprinderii. Acesta se determina pe baza judecatii profesionale.
Pragul de semnificatie se stabileste la inceputul misiunii de audit si este pragul de semnificatie preliminar. Este necesar pentru a determina domeniile si sistemele semnificative si este aplicat de auditor atat in avaluarea denaturarilor cat si in formarea opiniei asupra situatiilor financiare auditate.
Relatia dintre pragul de semnificatie si riscul de audit este invers proportionala. Daca riscul de audit este unul mare atunci pragul de semnificatie va fi mic, iar daca riscul de audit este mic, atunci pragul de semnificatie este mare.
Stabilirea pragului de semnificatie ajuta la:
• Orientarea mai buna si planificarea misiunii de audit,
• Evitarea lucrarilor inutile,
• Justificarea deciziilor referitoare la opinia emisa.
Pentru determinarea pragului de semnificatie se pot utiliza urmatoarele elemente:
• Cifra de afaceri,
• Capitalurile proprii,
• Rezultatul brut, etc.
In stabilirea elementelor care se folosesc la determinarea pragului de semnificatie se va tine cont de evolutia acestora, daca societatea a fost sau nu auditata in anul anterior si care este opinia auditorului, existenta prevederilor legale, statutare sau contractuale.
In timpul misiunii se stabileste pragul de semnificatie pentru fiecare sectiune din situatiile financiare. Aceasta ajuta la planificarea programului de munca si la stabilirea corecta a esantioanelor de control.
Pragul de semnificatie este de doua feluri:
• Global,
• Functional.
Pragul de semnificatie global reprezinta suma stabilita initial de auditor, pana la care eroare, o inexactitate sau o omisiune poate afecta regularitatea si sinceritatea situasiilor financiare, cat si imaginea fidela a rezultatului, a situasiei financiare si a patrimoniului intreprinderii.
Pragul de semnificatie functional reprezinta suma sau sumele stabilite de un auditor la un nivel mai scazut decat pragul de semnificatie globa. Acsta se calculeaza pentru a reduce la un nivel adecvat de scazut probabilitatea ca denaturarile necorectate sau nedetectate agregate sa depaseasca pragul de semnificatie pentru situatiile financiare ca intreg.
In cazul constatarii de erori mai mici sau mai mari decat pragul de semnificatie, auditorul va anunta conducera entitatii si o va ruga sa rectifice greseala. In cazul in care nu se efcteaza corectura, auditorul va emite in functie de situatie:
• Opinia cu rezerve daca eroarea constata este mai mare decat pragul de semnificatie,
• Opinia cu observatii daca suma este mai mica decat pragul de semnificatie.
Autoarea articolului este Luana Agapie.
Click aici pentru profilul de linkedin.