Poprire pe salariu – ce trebuie sa cunoastem?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Poprirea pe salariu este reglementata de Codul Muncii si de Codul de Procedura Civila. Cu aceasta situatie mai neplacuta angajatorii se pot intalni foarte frecvent ca urmare a prejudiciilor provocate de salariati.

Ce reprezinta poprirea?

Poprirea este o modalitate de executare silita ce consta in indisponibilizarea sumelor de bani datorate debitorului de catre un tert. 

Poprirea are loc la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit, conform Codului de Procedura Civila.

Potrivit Codului Muncii, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:

  • obligatiile de intretinere, conform Codului Familiei;
  • contributiile si impozitele datorate catre stat;
  • daunele cauzate proprietatii publice fapte ilicite;
  • acoperirea altor datorii.

Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

Potrivit Codului de Procedura Civila, salariile si alte venituri periodice, acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

  • pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
  • pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Atentie! Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Baza legala: Codul Muncii si Codul de Procedura Civila

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare