Platitor de TVA sau neplatitor de TVA?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Atunci cand un antreprenor si-a infiintat recent o societate, apare frecvent intrebarea cum ar fi mai bine pentru afacerea sa: sa devina platitor de TVA prin optiune sau sa ramana neplatitor de TVA pana la depasire plafonului? 

Iti reamintim faptul ca o societate are posibilitatea ca la infiintare sa decida daca doreste sa ramana neplatitoare de TVA pana cand aceasta depaseste plafonul cifrei de afaceri de 88.500 euro (echivalentul a 300.000 lei calculat la cursul BNR de la data aderarii) sau poate, prin optiune, sa devina inca de la inceput platitoare de TVA.

Pentru ca o persoana impozabila nou-infiintata sa beneficieze de aplicarea regimului special de scutire, aceasta trebuie, ca la momentul inceperii activitatii economice, sa declare ca cifra de afaceri anuala estimata va fi sub plafonul de scutire.

In vederea luarii unei decizii corecte in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA inca de la infiintare (prin optiune) sau asteptarea pana la depasirea plafonului mentionat mai sus, ar trebui luate in considerare cateva astepte importante:

  1. daca domeniul in care activezi presupune: prestarea de servicii sau productie (vanzare de bunuri);
  2. trebuie sa efectuezi impreuna cu contabilul tau o simulare de venituri si cheltuieli;
  3. trebuie sa verifici daca partenerii cu care vei colabora sunt si ei platitori de TVA sau nu;
  4. daca vei desfasura activitati intracomunitare inca de la infiintare sau preconizezi asta in viitorul apropiat;
  5. daca la infiintare trebuie efectuata o investitie considerabila in echipamente de lucru iar acestea se vor achizitiona de la firme platitoare de TVA sau nu;
  6. trebuie efectuata o analiza a volumului veniturilor viitoare si a posibilitatii depasirii plafonului de 300.000 lei a cifrei de afaceri.

In general statutul de neplatitor de TVA se pliaza perfect pentru societatile prestatoare de servicii in tara si care nu efectueaza multe achizitii. 

Pe de alta parte, este avantajos sa ramai neplatitor de TVA, daca partenerii tai de afaceri (clienti/furnizori) sunt predominant firme neplatitoare de TVA.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici