Plasarea fortei de munca in strainatate – bine de stiut

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

ITM Salaj reaminteste intr-un comunicat publicat pe data de 14 aprilie 2025 ca Hotărârea Guvernului nr. 296 din 27 martie 2025 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, aprobate prin H.G. nr. 384/2001, publicată în Monitorul Oficial nr.279/2025, aduce noutăți în materie de digitalizare, dar și obligații noi pentru agenții de plasare și pentru furnizori.

În concordanță cu prevederile Legii nr.156/2000,  noua hotărâre stabilește noțiunea de  străinătate, referindu-se expres la statele membre ale Uniunii Europene, Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană și orice alt stat membru al Organizației Internaționale a Muncii.

În ceea ce privește înregistrarea/notificarea agenților de plasare a forței de muncă și a furnizorilor de servicii de plasare, noua hotărâre introduce posibilitatea depunerii documentației în format electronic, cu semnătură electronică calificată, ceea ce aduce o modernizare semnificativă a procesului administrativ. 

Documentele justificative, precum certificatul de înregistrare emis de ONRC, din care  rezultă că agentul de plasare a forţei de muncă are ca activitate principală «7810 – Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă», certificatul constatator sau alte documente emise de autoritățile competente, pot fi transmise și în format electronic, cu semnătură electronică calificată.

Modelul contractului de mediere a fost și el actualizat pentru a include obligații detaliate ale agenților/furnizorilor, precum asigurarea că solicitanții plasaţi la muncă în străinătate posedă toate documentele necesare pentru a lucra în statul de destinație și la condiţiile speciale de intrare în statul de primire, respectiv informarea acestora privind regulile speciale care trebuie respectate  în condiţiile existenţei unui risc epidemiologic​.

Corespunzător dispozițiilor Legii nr.156/2000, HG nr. 296/2025 prevede obligații specifice agenților/furnizorilor care plasează lucrători sezonieri, care se regăsesc în cadrul contractelor, cum ar fi:

•        informarea privind condițiile de cazare și asigurarea standardelor de sănătate și siguranță în statul de destinație. În cazul în care cazarea este organizată de către angajator, acesta are  posibilitatea de a solicita lucrătorului sezonier plata unei chirii al cărei cost nu poate fi mai mare de 25% din remuneraţia sa netă;

•        asigurarea decontării transportului dus-întors și interzicerea recuperării costurilor de la lucrător;

•        condiţiile de acordare a unei indemnizaţii pentru asigurarea hranei zilnice;

•        asigurarea de sănătate sau, după caz, abonamentul medical privat, pe perioada contractuală.

De asemenea, recenta hotărâre prevede că agenții/furnizorii sunt obligați să suporte costurile aferente repatrierii lucrătorilor în condițiile prevăzute de Legea nr. 156/2000, în cazul în care aceștia nu își îndeplinesc obligațiile legale.

De reținut! Contractul de mediere intră în vigoare la data semnării lui de către părţi. Modificarea si completarea clauzelor contractului pot fi făcute numai prin acordul de voință al părților, prin act adițional la contract, încheiat în formă scrisă.

Articole similare

Comentariul tau aici