Perioada fiscala a TVA :luna, trimestru, semestru, an – cand se poate aplica fiecare?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Din punct de vedere al TVA perioada fiscala este luna calendaristica.

Ca excepție, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru acele firme/PFA-uri care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri care nu a depașit plafonul de 100.000 euro.

In situatia in care entitatea platitoare de TVA nu a depasit plafonul de 100.000 euro, dar a realizat o achizitie intracomunitara de bunuri, va trebui sa isi schimbe perioada fiscala din trimestru in luna.

In aceasta situatie, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligația depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1) Cod fiscal;

c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

In SmartBill Conta, la setarea datelor despre firme, in etapa de configurare se stabilesc datele fiscale: plata TVA- lunar, trimestrial, semestrial sau anual.

La intocmirea declaratiilor fiscale se poate stabili perioada pentru care se genereaza.

Exista situatii si conditii in care se poate folosi o alta perioada fiscala decat luna sau trimestrul calendaristic, cu condiția ca aceasta perioada sa nu depașeasca un an calendaristic.

Organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificata a persoanei impozabile, o alta perioada fiscala, respectiv:

a) semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operațiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;

b) anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operațiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

In SmartBill Conta, in ce priveste TVA se mai pot configura conturile de TVA: deductibila, colectata, de plata, de recuperat, neexigibila-la marfuri, achizitii, vanzari, dar si TVA pentru vanzari la distanta.

Pe langa aceste configurari, in SmartBill Conta se poate genera automat o actualizare a statusului TVA al partenerilor de afaceri.

Acest lucru se poate realiza in Nomeclatoare ->Parteneri:

Aceasta permite utilizarea datelor corecte ale partenerilor, pentru intocmirea corecta a documentelor si a declaratiilor fiscale.

Declaratiile de TVA care se pot genera automat din SmartBill sunt:

  • Declaratia 300
  • Declaratia 390
  • Declaratia 394

Articole similare

Comentariul tau aici