Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Perioada de probă la angajare este o perioadă de timp specificată în contractul de muncă, în care angajatorul poate evalua performanța și aptitudinile angajatului nou-recrutat. În această perioadă, angajatorul poate decide să își continue relația contractuală cu angajatul, să îi ofere un alt tip de contract sau să îi încheie contractul de muncă, în cazul în care nu îndeplinește cerințele sau standardele așteptate.
Perioada de probă este importantă atât pentru angajator, cât și pentru angajat, deoarece oferă o perioadă de timp pentru a evalua potențialul și a se asigura că angajatul este potrivit pentru poziția și compania în cauză.
Cu toate acestea existenta perioadei de proba nu este necesara.
Perioada de proba este reglementata prin Codul muncii. Recent, au fost aduse modificari acestui subiect prin Legea 283/2022.
Astfel, in prezent, contractul de munca trebuie sa prevada atat durata cat si conditiile perioadei de proba.
Durata
Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere.
Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Conditiile perioadei de proba
Un element nou introdus in legislatia muncii este precizarea conditiilor perioadei de proba.
Potrivit unui material publicat de ITM Salaj, ” în contractul de muncă ar trebui să se regăsească principalele acțiuni(operații, lucrări, obiective de atins) pe care le va avea de îndeplinit salariatul pe parcursul perioadei de probă, persoanele de la care va primi sau de la care va putea solicita informații și clarificări, procedurile interne pe care va trebui să și le însușească și, până la urmă, ce așteptări are angajatorul de la salariat la finalul perioadei de probă atât din punct de vedere al aptitudinilor profesionale, cât și al celor personale. De asemenea, în funcție de specificul activității angajatorului pot fi prevăzute limitări ale accesului la anumite programe, lucrări, proiecte, echipamente tehnice, etc.
Considerăm că stabilirea de către angajatori a unor obiective generale care să privească perioada de probă, va servi la asigurarea unui cadru clar, previzibil și transparent atât pentru noul angajat, cât și pentru angajator cu privire la obiectivele și așteptările sale pe tot parcursul perioadei de probă.“
Alte informatii importante:
- Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă.
- Prin excepție, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situația în care acesta debutează la același angajator într-o nouă funcție sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu condiții grele, vătămătoare sau periculoase.
- Este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții
- Perioada de probă constituie vechime în muncă.
Citeste si: Deducerea personala 2024
