Prin ordinul 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene s-au introdus o serie de noutati dpdv contabil, aplicabile incepand cu 01.01.2010 :
Astfel, mentionam :
1. prin rezultatul reportat se modifica doar erorile semnificative aferente exercitiilor financiare precedente.
Conform ordinului 3055:
“ În cazul modificarii politicilor contabile si corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu va fi modificat bilantul perioadei anterioare celei de raportare .
Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative “.
2. reevaluarea lunara a elementelor monetare in valuta, precum si a creantelor si datoriilor, exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute
Conform ordinului 3055 :
“ La finele fiecarei luni, creantele si datoriile în valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a României din ultima zi bancara a lunii în cauza. Diferentele de curs înregistrate se recunosc în contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Prevederile de mai sus se aplica si creantelor si datoriilor exprimate în lei, a caror decontare se face în functie de cursul unei valute. În acest caz, diferentele înregistrate se recunosc în contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz .“
3. introducerea de clarificari privind schimbarea politicilor contabile si modificarea estimarilor contabile (detalii suplimentare aici):
4. caracteristicile calitative ale situatiilor financiare;
Ordinul 3055 prezinta caracteristicile calitative ale situatiilor financiare anuale, adica acele atribute care determina utilitatea informatiei oferite de situatiile financiare . Acestea sunt :
a) Inteligibilitatea : usor de înteles. Se presupune ca utilizatorii dispun de cunostinte suficiente privind desfasurarea afacerilor si a activitatilor economice, de notiuni de contabilitate si au dorinta de a studia informatiile prezentate, cu atentia cuvenita. Totusi, informatiile asupra unor probleme complexe, care ar trebui incluse în situatiile financiare datorita relevantei lor în luarea deciziilor economice, nu ar trebui excluse doar pe motivul ca ar putea fi prea dificil de înteles pentru anumiti utilizatori.
b) Relevanta: capacitatea de a influenta deciziile economice ale utilizatorilor, ajutându-i pe acestia sa evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare, sa confirme sau sa corecteze evaluarile lor anterioare.
Ce influenteaza relevanta ?
– natura sa si
– pragul de semnificatie.
Informatia este semnificativa daca omisiunea sau prezentarea sa eronata poate influenta deciziile
economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. În analiza semnificatiei unui element sunt luate în considerare marimea si/sau natura omisiunii sau a declaratiei eronate judecate în contextul dat.
c) Credibilitatea : nu contine erori semnificative, nu este partinitoare, iar utilizatorii pot avea încredere ca reprezinta corect ceea ce si-a propus sa reprezinte sau ceea ce se asteapta, în mod rezonabil, sa reprezinte.
Credibilitatea fidelitatea reprezentarii tranzactiilor prezentarea în concordanta cu fondul si realitatea lor economica, si nu doar cu forma lor juridica
De asemenea, pentru a fi credibila, informatia cuprinsa în situatiile financiare trebuie sa fie neutra, adica lipsita de influente. Situatiile financiare nu sunt neutre daca, prin selectarea si prezentarea informatiei, influenteaza luarea unei decizii sau formularea unui rationament pentru a realiza un rezultat sau un obiectiv predeterminat.
Pentru a fi credibila, informatia din situatiile financiare trebuie sa fie completa. O omisiune poate face ca informatia sa fie falsa sau sa induca în eroare si astfel sa nu mai aiba caracter credibil si sa devina defectuoasa din punct de vedere al relevantei.
d) Comparabilitatea :
Utilizatorii trebuie sa poata compara:
– situatiile financiare ale unei entitati în timp, pentru a identifica tendintele în pozitia financiara si performantele sale;
– situatiile financiare ale diverselor entitati, pentru a le evalua pozitia financiara si performanta.
Nevoia de comparabilitate nu trebuie confundata cu simpla uniformitate si nu trebuie sa devina un impediment în introducerea de politici contabile îmbunatatite.
Pentru ca informatia sa fie relevanta si credibila, sunt necesare urmatoarele:
– informatia sa fie oportuna pentru luarea deciziilor de catre utilizatori;
– beneficiile de pe urma informatiei sa depaseasca costul acesteia;
– sa se stabileasca un echilibru între caracteristicile calitative aleinformatiei financiare
[…] Noutati contabile 2010 – partea 1 […]